Motion till riksdagen
2015/16:1840
av Aron Emilsson m.fl. (SD)

Nationellt lånekortssystem


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att inrätta ett nationellt lånekortssystem och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vårt grannland Norge införde år 2005 ett nationellt lånekortssystem. I en tid då befolkningen blir alltmer rörlig och resande ser vi klara fördelar med ett sådant system och tror att det skulle vara ett positivt incitament för att öka utlåningen vid landets bibliotek och stimulera intresset för litteratur. Regeringen gav nyligen Kungliga Biblioteket i uppdrag att ta fram en nationell biblioteksstrategi. Ett initiativ vi ser positivt på.

Sverigedemokraterna har sedan en tid tillbaka drivit frågan om nationellt lånekort, och med den av regeringen nyligen tillsatta utredningen av ny nationell biblioteksstrategi, anser vi det lämpligt att inom ramen för det uppdraget också utreda möjligheten att införa ett nationellt lånekortssystem. Vi föreslår därför att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att möjligheten att införa ett nationellt lånekortssystem bör utredas inom ramen för denna strategi.

 

Aron Emilsson (SD)

 

Angelika Bengtsson (SD)

Cassandra Sundin (SD)

Sara-Lena Bjälkö (SD)

Runar Filper (SD)