I Sverige är en av de viktigaste händelserna i hbtq-historien ockupation av Socialstyrelsens trappa under frigörelseveckan år 1979. Detta ledde fram till att sjukdomsstämpeln för homosexualitet senare togs bort.
Detta, den största seger, som homosexuella firat i modern tid banade väg för de rättigheter hbtq-personer som grupp fått på senare år. När det i dag finns dagar i Sverige namngivna efter bakverk känns det inte för långt bort att vi får en dag i åminnelse efter detta viktiga tillfälle i historien. Därför vore det rimligt att införa en frigörelsedag eller den 29 augusti för att minnas ockupationen av Socialstyrelsens trappa. En dag i åminnelse av de historiska segrar som homosexuella firat och till minne av de rättigheter som homosexuella länge förvägrades.
På en nationell frigörelsedag skulle allmänheten kunna uppmärksamma hbtq-frågor lite extra i vardagen. Det kan vara genom temadagar med seminarier och utbildningar på t.ex. arbetsplatser, i kommuner och skolor.
Inte bara organisationer, utan även enskilda individer skulle kunna ordna aktiviteter. Nya pridefestivaler runt om i landet kommer t.ex. att kunna hållas denna dag.
Förhoppningen är att många väljer att hissa regnbågsflaggor runt om i Sverige på just frigörelsedagen. Företag och medier kan visa att de står bakom varje enskild homosexuell persons rättigheter genom att t.ex. ändra profilbild eller logotyp på sociala medier eller på deras hemsidor. Det finns många sätt att fira en nationell frigörelsedag, inga sätt är fel, det viktiga är att uppmärksamma homosexuella och påminnas om historien.
Margareta Cederfelt (M) |
|