Motion till riksdagen
2015/16:1832
av Sofia Arkelsten (M)

Djurskyddspoliser


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att djurskyddspoliser fortsatt ska finnas i polisens nya organisation och att brott som djurplågeri ska hanteras korrekt och lika över landet, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har en av världens strängaste djurskyddslagstiftningar. Tillsynen är flyttad från kommunerna till länsstyrelserna och det finns numera ett nationellt djurskyddsregister.

Stockholmspolisen har tidigare arbetat med poliser som har särskilt ansvar för frågor som rör djur, det kan handla om djurplågeri eller brott mot djurskyddslagen. Även exempelvis Kalmar län, Göteborg och Gotland har på olika sätt arbetat med särskilda poliser som har rätt kompetens och uppdrag att hantera den här typen av brott.

Polisen har genomgått en stor omorganisation och finns nu organiserad i en myndighet. På polisens hemsida finns ingen uppdaterad information om djurskyddspoliserna eller om den enheten ens finns kvar i den nya organisationen.

När kompetensen att arbeta med djur och djurskyddsfrågor finns hos Polismyndigheten kan djurskyddslagen efterlevas bättre. Myndigheten har ett ansvar för rättssäkerheten och att brott som djurplågeri hanteras korrekt och lika över landet. Djurskyddspoliser bör fortsatt finnas i polisens nya organisation.

 

Sofia Arkelsten (M)