Motion till riksdagen
2015/16:1806
av Per Ramhorn (SD)

Nationella yrkeskrav inom vård och omsorg för äldre


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om gemensamma nationella yrkeskrav inom vård av och omsorg om äldre och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många arbetsgivare har som ambition eller krav att man ska ha genomgått gymnasiets omvårdnadsprogram för att få anställning inom vård och omsorg av äldre.

Men eftersom verksamheten hela tiden måste bemannas, så är det ofta möjligt att få arbete utan att ha utbildning inom vård och omsorg.

Det finns också en risk att vård och omsorg för äldre kan bli ett arbetsmarknadspolitiskt dragspel, där arbetslösa kan få anställning utan att de egentligen är lämpade för arbetsuppgifterna eller ens vill arbeta där. Antalet timanställda och vikarier är stort och många av dessa får så småningom fast anställning trots att de saknar kompetens för arbete inom vård och omsorg för äldre.

 

I takt med att vårduppgifterna blir fler och mer kvalificerade, kommer de att kräva fördjupad kompetens för personalen. Vi ser ett behov av att för den äldres säkerhet och trygghet kvalitetssäkra arbetet.

Äldre, närstående och arbetsgivare ska kunna känna sig trygga i förvissningen om att omsorgspersonalen har kompetens för att arbeta med äldre med behov av vård och omsorg. Vi anser att gemensamma nationella yrkeskrav bör införas för att få arbeta med vård och omsorg av äldre.

 

Per Ramhorn (SD)