Motion till riksdagen
2015/16:1803
av Fredrik Eriksson (SD)

Den skandinaviska 8-miljonersstaden


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att projektet ”Den skandinaviska 8-miljonersstaden” bör genomföras alternativt att motsvarande likvärdiga åtgärder vidtas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Nordens folkrikaste område finns i den geografiska korridoren mellan Oslo och Köpenhamn via Göteborg. Inom denna sträcka finns bland annat 8 miljoner invånare, Skandinaviens största hamn såväl som flygplats, 29 universitet och högskolor, 14 000 forskare och 44 000 nyskapade företag. Här finns alltså alla förutsättningar för att på allvar ta upp konkurrensen med Europas växande metropoler. Men det krävs snabba och pålitliga kommunikationer för att regionen ska fungera som en sammanhållen arbets- och bostadsmarknad.

 

I april i fjol presenterades slutrapporten från EU-projektet ”Den skandinaviska 8-miljonersstaden”, vilket under tre år haft uppdraget att utreda om det är möjligt att via moderniseringar och utbyggnad av järnvägsinfrastrukturen binda samman sträckan Oslo–Göteborg–Köpenhamn till en sammanhängande funktionell arbetsmarknadsregion. Samtliga berörda parter förefaller på det stora hela vara överens om fördelarna med ett förverkligande av denna vision, men därefter verkar tyvärr inte så mycket mer ha hänt.

 

Projektets analyser visar att det är möjligt att skapa ett nytt skandinaviskt transportsystem och att det behövs en gemensam, gränsöverskridande plan för järnvägsinvesteringarna i Skandinavien. Det som krävs är politiskt samarbete och gemensamma investeringar. Emedan flera nationella projekt, såsom exempelvis Västkustbanan för svenskt vidkommande, är lovvärda steg i rätt riktning så torde den naturliga fortsättningen bli att upprätta gränsöverskridande avtal mellan Sverige, Norge och Danmark om en gemensam utbyggnad av det skandinaviska järnvägsnätet. Norge och i viss mån även Danmark har redan börjat planera och avsätta resurser för att kunna ta vid och fortsätta arbetet där projektet lämnade av. Sålunda återstår nu att också Sverige visar prov på samma handlingskraft, inledningsvis genom att utreda och arbeta fram erforderliga och adekvata beslutsunderlag för den fortsatta processen.

 

Projektet är i sig inte enbart av stor betydelse för Västsveriges möjligheter att såväl attrahera kompetens som konkurrera på en större global marknad utan avlastar och effektiviserar också befintlig infrastruktur. I förlängningen finns förstås även goda möjligheter att ansluta till såväl Götalandsbanan mot Stockholm som Fehmarn Bält-förbindelsen söderut till Hamburg, varvid visionen kan fördubblas till en 16-miljonersstad där alla kan nå varandra på ett miljövänligt sätt inom bara några timmar.

 

Fredrik Eriksson (SD)