Motion till riksdagen
2015/16:1800
av Johan Nissinen (SD)

Skattelättnader för högskolestudier


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om skattelättnader för högskolestudier och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De som genomför högre studier och sedan börjar jobba inom dessa yrken bör få skattelättnader de första åren för att kunna amortera av sina studielån. Detta skulle skapa incitament till högre studier inom yrkesgrupper där lönen efter studier inte är hög men även för yrkesgrupper där det är många års studier och lånen är höga. Exempel på yrkesgrupper är då sjuksköterska och läkare. Dessa skattelättnader ska enbart gå att utnyttja om man läser högre studier så som tidigare nämnda yrken och att man amorterar av hela beloppet man får i skattelättnad på sina studieskulder.

 

Detta förslag skapar inte bara studieincitament utan även incitament till amortering av studielån som i sin tur leder till lägre skuldgrad hos akademiker och på sikt ökar konsumtionen. Om vi antar att skattelättnaden ska vara 10 % av lönen i tre år bör det gynna olika yrkesgrupper proportionellt lika mycket. En läkare som studerar 7 år får betydligt högre skulder än en sjuksköterska som studerar i 3 år, men å andra sidan tjänar sjuksköterskan mycket mindre än läkaren. Därför skulle lika stor procentsats vara rättvisande om man tar hänsyn till att studietiden och lönen skiljer sig kraftigt.

 

Johan Nissinen (SD)