Motion till riksdagen
2015/16:1799
av Per Klarberg (SD)

Trafikförsäkringsföreningen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyndsamt se över lagstiftningen som reglerar verksamheten i Trafikförsäkringsföreningen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Trafikförsäkringsföreningen (TFF) är en främmande fågel i det svenska rättssystemet.

Att det är så, framgår bland annat av TFF:s årsredovisning för 2014, som utgör faktaunderlag för motionen.

 

TFF beskriver själv, i årsredovisningen att TFF är en ideell förening, som ”ägs” av de försäkringsbolag som ägnar sig åt att trafikförsäkra fordon.

 

TFF driver in avgifter för fordon som varit i trafik, men saknat trafikförsäkring. Avgiften ersätter den mer normala påföljden böter.

 

Avgiften grundas på offert från medlemsföretag.

 

Verksamheten är omfattande. Enbart intäkterna från inkassoverksamheten överstiger 5 miljoner kronor, enligt årsredovisningen.

Kostnaderna består bland annat av ersättningar för skador som inte täckts av trafikförsäkring.

I övrigt hänvisas till årsredovisningen, när det gäller verksamheten.

 

Av det sagda framgår att TFF ägnar sig åt privatjustis. Det är onaturligt i en rättsstat att låta en leverantörskartell, som TFF, ta ut böter, som visserligen kallas avgift, med stöd av lagstiftning.

 

Förhållandet har prövats av Högsta domstolen vid ett flertal gånger. HD har inte, med stöd av gällande lagstiftning, kunnat jämka oskäligt högt satta avgifter.

 

Oskäliga avgifter förekommer särskilt när det gäller motorcyklar. En specialförsäkrad veteranmotorcykel har samma avgift som en ”värstingmotorcykel”. Avgiften för värstingmotorcykeln grundas på en offert, som inte behöver vara verklighetsförankrad. Det är alltså ingen som köpt försäkringen offerten beskriver.

 

Problemet har uppmärksammats av SMC, Sveriges Motorcyklister, sedan många år. SMC har på frivillighetens väg försökt förmå TFF att ändra uppenbara missförhållanden, helt utan framgång.

 

Sverigedemokraterna värnar rättssäkerheten i alla former. Sverigedemokraterna lyssnar på vad föreningar som SMC säger. Sverigedemokraterna följer vad som händer i våra domstolar.

Sverigedemokraterna anser att lagstiftningen som reglerar verksamheten i TFF skyndsamt skall ses över.

 

Per Klarberg (SD)