Motion till riksdagen
2015/16:1775
av Per-Arne Håkansson (S)

Skyddsrummens kvalitet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör se över frågan om hur Sveriges skyddsrum håller den av staten fastställda skyddskvaliteten, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag finns det ca 65 000 skyddsrum varav de flesta inte har den skyddsförmåga som staten avsett. Svenska skattebetalare har investerat ca 200 miljarder kronor, räknat i dagens penningvärde. Det är en investering som idag inte vårdas på ett tillfredsställande sätt.

 

Det är fastighetsägaren som har ansvaret att förvalta och vårda dessa skyddsrum. Fastighetsägaren har skyldighet att kontrollera att skyddsrummet uppfyller statens krav på kvalitet och säkerhet. Tyvärr fungerar inte dagens underhållssystem. Det råder allvarliga brister, vilket försämrar eller omöjliggör skyddsrummets användning vid en eventuell kris. Det är ett slöseri av tidigare generationers stora investeringar i syfte att skydda Sveriges civilbefolkning.

 

MSB har uppdraget att genom kontroller se till att beståndet av skyddsrum vårdas och underhålls så att skyddsförmågan bibehålls. Idag genomförs ungefär 900 kontroller av skyddsrum om året vilket innebär att det sker en kontroll vart 65:e år. Det är inte acceptabelt.

 

Att skydda vår civilbefolkning är en central uppgift för staten i ett krisläge.  Civilförsvaret, inklusive frågor om befolkningsskydd och därmed skyddsrum, utgör en väsentlig del i vår förmåga att stå emot hot och angrepp i ett tänkt krisläge. Skyddsrum är till för att skydda civilbefolkningens liv och är ett fysiskt skydd i krig och liknande händelser.

 

För att upprätthålla skyddsrummens skick och förmåga att skydda civilbefolkningen mot olika typer av angrepp måste underhållet förbättras så att statens krav på skyddsrummens kvalitet upprätthålls. Regeringen bör tillse att förslag till åtgärder tas fram för hur skyddsrummens underhåll ska förbättras. I förslagen kan t.ex. frågan om att ta ut en speciell skyddsrumsavgift av fastighetsägarna ingå. Liknande avgifter tas ut vid andra inspektioner, t.ex. livsmedelskontroll. 

 

Med tanke på den nya hotbilden som uppstått i vår omvärld är det angeläget att inte bara det militära försvaret rustas upp utan detta bör också gälla civilförsvaret. Skyddsrummen utgör en viktig del av vårt civilförsvar.  Det är därför mycket viktigt att våra skyddsrum fungerar som staten avsett. Så är inte fallet. Det finns därför skäl för regeringen att se över frågan om hur statens krav på skyddsrummens kvalitet upprätthålls. Det är viktigt att våra skyddsrum fungerar vid en eventuell kris för att skydda civilbefolkningens liv.

 

Per-Arne Håkansson (S)