Ända sedan myndighetsutlokaliseringen på 70-talet har det varit en bärande politisk idé att statliga arbetstillfällen ska vara fördelade över landet och inte bara finnas i Stockholmsregionen. Samtidigt blir det mer och mer uppenbart hur flertalet statliga förvaltningsmyndigheter väljer att bedriva ett eget centraliseringsarbete och flytta tidigare utlokaliserade tjänster tillbaka till storstadsregionerna.
Det går stick i stäv med de politiska intentioner som ligger bakom tanken med utlokaliseringen av statliga jobb. Sedan 2007 har så många som 7 500 statliga jobb skapats i Stockholm, motsvarande tillväxt av statliga jobb har inte skett i resten av landet. Den senaste raden av exempel återfinns bland annat i Skatteverkets omlokalisering och sammanslagning av verksamhet. Totalt handlar det om 510 jobb som flyttas från mindre till större orter. Enskilda statsråd gömmer sig ibland bakom formuleringen att det är myndigheterna själva som bär ansvar för hur man väljer att organisera sin verksamhet. Faktum kvarstår dock, lika tydligt som det stadgas i RF 2:6, regeringen styr riket. Eftersom flertalet förvaltningsmyndigheter nu så uppenbart väljer att organisera sig på ett sätt som går emot de politiska intentioner som varit vägledande för utlokaliseringen bör regeringen förtydliga sin styrning av våra förvaltningsmyndigheter.
Det bör därför ges regeringen till känna att man snarast ska återkomma till riksdagen med en redogörelse för hur man tänker säkerställa att fler statliga jobb inte flyttas från mindre orter i Sverige till storstadsregionerna.
Carl-Oskar Bohlin (M) |
|