Motion till riksdagen
2015/16:1758
av Åsa Coenraads (M)

Skydd av näringsfriheten


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om näringsfrihet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att straffpåföljden för djurrättsrelaterade brott ska skärpas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Gröna näringar ser inte längre ut som de alltid har gjort och kravet på att ha fler verksamheter samtidigt blir allt mer nödvändigt för företagens lönsamhet. Kombinationen av animalieproduktion och växtodling blir allt vanligare. Möjligheten att underlätta för ett extra ben i verksamheten gör de gröna näringarna starkare vid konjunktursvängningar och under sämre perioder.

Ett orosmoln för näringen är de autonoma grupper som tar lagen i egna händer och med olagliga medel terroriserar gröna näringar. Det finns dessutom lobbygrupper och politiker som direkt eller indirekt vill belägga svenska lantbrukare med näringsförbud, antingen via lagstiftning eller genom så kraftigt förändrade villkor för branscher att verksamheten riskerar att bli helt olönsam.

De använder sig av gamla uppgifter och värderingar tagna från intresseorganisationer och i värsta fall med känsloargument utan grund i vetenskap eller fakta. Beteendet äventyrar inte bara näringsfriheten för hundratals småföretagare och arbetstagare på landsbygden i Sverige utan även för en inte helt obetydlig export från företag som genererar pengar till den svenska statskassan.

Hot, trakasserier, mordbrand, gravskändningar och skadegörelse som uppgår till flera miljoner kronor kan aldrig accepteras av ett samhälle varken mot privatpersoner eller näringsidkare.

Polisen måste ta den här typen av brott på högsta allvar och straffpåföljden behöver bli hårdare. I de polisdistrikt där polisen satsat extra pengar på att förhindra brott mot landsbygdsföretagare och dessutom avsatt resurser för att utreda de brott som begåtts minskar hot och trakasserier markant.

Svensk djurvälfärd är bland de bästa i världen och lantbrukarnas kunskap gör att svenska produkter efterfrågas i världen. Ett näringsförbud eller försvårande omständigheter för vissa branscher inom djurhållningen riskerar att verksamheten flyttar utomlands till länder med dålig djurhållning och sämre kontroll än Sverige. Sveriges världsledande animalieproduktion gör dessutom att vi är ett föredöme som påverkar andra europeiska länder att följa efter.

Sverige bör istället upprätthålla sin världsledande position som föredöme och stimulera ytterligare utbyggnad av landsbygdsföretag och gröna näringar. För ungdomsjobb, för tillväxt, för export och för glesbygden krävs en näringsfrihet.

 

 

Åsa Coenraads (M)