Varje år konsumerar landets kommuner varor och tjänster för miljardbelopp. I april 2014 släppte Konkurrensverket rapporten ”Siffror och fakta om offentlig upphandling – statistik om upphandlingar som genomförts under 2013”. Syftet med rapporten är att öka kunskapen bland företag och ge kommuner, med flera, grundläggande fakta och statistik på området.
Lagen om offentlig upphandling finns för att säkra konkurrens på lika villkor och att skattebetalarnas pengar används på ett effektivt sätt. För att syftet ska uppnås är det viktigt med en hög kompetensnivå både från dem som upphandlar, kommunerna, och bland dem som ska lägga anbud, företagen. I rapporten från Konkurrensverket kan man läsa att 8 procent av upphandlingarna blev överprövade 2013. Direktivstyrda upphandlingar överprövades nästan dubbelt så ofta som icke direktivstyrda. I sju av tio mål som sakprövats dömde förvaltningsdomstolen till de upphandlande myndigheternas fördel 2013. I tre av tio fall fick den sökande helt eller delvis bifall. Det innebär att den upphandlande myndigheten ålagts att helt eller delvis rätta eller göra om upphandlingen.
Dessa siffror vittnar om att kompetensen inom området många gånger är för låg bland dem som upphandlar. Dåligt utformade upphandlingar riskerar inte enbart bli överklagade och förlora i förvaltningsrätten, risken finns även att både korrekta och inkorrekta upphandlingar till exempel stänger ute småföretag. Resultatet kan då bli få anbud, även inom en marknad som har många aktörer.
Jessica Polfjärd (M) |
|