Motion till riksdagen
2015/16:1750
av Ulrika Heindorff (M)

Donationsregistret


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om fler anmälningar till donationsregistret och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många tror att man måste vara ung när man avlider för att kunna donera organ och vävnader. Men sanningen är den att äldre donatorer ofta kan donera sin lever, sina njurar, hornhinnor och hjärtklaffar till betydligt yngre mottagare. Man kan mycket väl bli donator även om man fyllt 75 eller mer. Det är inte åldern på organdonatorn som avgör utan organens och vävnadernas kondition som avgör om en donation är möjlig eller inte. För att kunna komma ifråga som organdonator måste man vårdas med respirator när döden inträffar. Därför är det enbart patienter som avlider på en intensivvårdsavdelning som blir aktuella som organdonatorer. De som inte kan donera organ kan ofta donera vävnader. Varje år genomförs cirka 1 000 vävnadstransplantationer i Sverige.[1]

Det finns ett behov av fler organdonatorer. Drygt 1,5 miljoner svenskar fanns i donationsregistret i början av året. I Sverige väntade 739 personer på ett eller flera organ den 1 april 2015.[2] De senaste 20 åren har ungefär mellan 100 och 150 personer avlidit varje år som anmält sig om organdonatorer. För att kunna bli aktuell som organdonator måste dock patienten avlida i en total hjärninfarkt medan han eller hon vårdas med respirator på en intensivvårdsavdelning. Eftersom bara ett mycket litet antal av alla som dör avlider på detta sätt, innebär det att antalet möjliga organdonatorer i Sverige för närvarande är omkring 200–270 per år.

Med ovan sagda kan man konstatera att det behövs fler organdonatorer i Sverige. Möjligheten att anmäla sig till donationsregistret bör underlättas. Ett sätt att underlätta för fler att bli organdonatorer är att möjliggöra anmälan i samband med pass-, id-korts- och körkortsansökan. Med hänsyn till ovan bör denna möjlighet ses över.

 

Ulrika Heindorff (M)

 

 


[1] http://www.livsviktigt.se/omdonation/att-bli-donator/Sidor/default.aspx

[2] http://www.livsviktigt.se/omdonation/statistik/Sidor/default.aspx