Motion till riksdagen
2015/16:1749
av Ulrika Heindorff och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (båda M)

Innovativa upphandlingar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om statens roll för att främja innovativa offentliga upphandlingar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Landsting/regioner och kommuner i Sverige har kommit olika långt när det gäller att strategiskt arbeta med upphandlingar och att värdesätta innovation och det mervärde som tekniska lösningar ger i välfärden.

De verktyg som upphandlare har tillgång till idag är många, samtidigt behöver man fundera på hur man bäst upphandlar tekniskt avancerad utrustning inom medicinteknik eller andra områden. Görs upphandlingarna på fel sätt riskerar detta att leda till att exempelvis hälso- och sjukvården kan få långsiktiga effektivitetsbrister, vilket också kan medföra att brukarna eller patienterna inte får bästa möjliga utfall från välfärden. 

Ett exempel inom hälso- och sjukvårdsområdet är hur medicinteknik och diagnostik kan bidra till att förbättra patientflöden och därmed öka tillgängligheten i hälso- och sjukvården. När det fungerar som bäst är vinnarna inte bara enskilda patienter, som till exempel slipper vänta på provsvar för länge eller riskerar att få undermåliga provresultat. Även hälso- och sjukvården som helhet vinner om patientflöden i vården fungerar bra och köerna kortas. För att få bra diagnostik på plats som bidrar till största möjliga värde för patienter och till hälso- och sjukvården är det viktigt att innovationskraft uppmuntras i de upphandlingsformer som används av svenska myndigheter, landsting, regioner och kommuner.

 

Sverige är ett land som vanligen rankas högt i fråga om innovationsvänlighet. Det är något som bör lysa igenom tydligare inom de många offentliga upphandlingar som genomförs varje år. Ett stort ansvar vilar självklart på kommuner och landsting att använda de upphandlingsverktyg som finns. Samtidigt ser vi att staten har en roll att spela i samarbeten med de regionala och lokala nivåerna samt andra aktörer för att främja innovation i offentliga upphandlingar. Väl hanterat har patienter och andra skattebetalare allt att tjäna på sådana initiativ. Med hänsyn till ovan sagda bör staten ta initiativ för att främja innovation i offentliga upphandlingar.

 

Ulrika Heindorff (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)