Motion till riksdagen
2015/16:1740
av Elisabeth Svantesson och Lotta Finstorp (båda M)

Sms-lån


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör implementera, komplettera och fullt genomföra alliansregeringens åtgärder för att skydda konsumenterna från snabblån med orimliga villkor och räntor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Framväxten av snabblåneföretagen har kraftigt ökat utbudet av snabblån. Detta har lett till att många konsumenter hamnat i en överskuldsättning och många hamnar hos kronofogden.

 

Den tidigare alliansregeringen tog flera steg för att stävja de problem som sms-lån fört med sig. Det handlade bland annat om att lagstiftningen nu ställer högre krav på kreditgivares information till konsumenter för sms-lån och att konsumenten nu fått en ångerrätt på 14 dagar. Dessutom ska kreditgivaren alltid lämna information om den effektiva räntan i marknadsföringen och alltid göra en kreditprövning vid snabblån.

 

Riksdagen tillkännagav i år att regeringen skulle fortsätta att arbeta med överskuldsättningen. Regeringen mötte detta genom att presentera en ny strategi mot överskuldsättning, som bland annat handlade om nationell folkbildning. En särskild utredare har fått i uppdrag att överväga åtgärder för att åstadkomma en mer ansvarsfull marknad för konsumentkrediter (dir. 2015:43). Åtgärderna ska i första hand rikta sig mot snabblån. Det är bra att regeringen fortsätter arbetet med att stävja de problem som sms-lån kan föra med sig.

 

Men regeringen bör agera här och nu genom att implementera de nyligen införda förändringarna av lagstiftningen. Dessutom bör dessa följas upp och utvärderas.

 

Detta bör ges regeringen till känna.

 

Elisabeth Svantesson (M)

Lotta Finstorp (M)