Motion till riksdagen
2015/16:1724
av Gunilla Nordgren (M)

Översyn av förskrivningsrätten för läkare som inte längre arbetar inom sitt yrkesområde


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förskrivningsrätten av läkemedel bör bli föremål för prövning för de läkare som inte längre arbetar inom sitt yrkesområde, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Dagens lagstiftning medger att en person som en gång varit läkare fortsätter att ha förskrivningsrätt för receptbelagda mediciner långt efter det att han eller hon slutat att arbeta eller arbetar inom ett helt annat område. Förskrivningsrätten är således livslång.

Det finns möjlighet för Socialstyrelsen och HSAN att dra in förskrivningsrätten men det förutsätter uppenbart missbruk och framför allt att missbruket upptäcks och då kan skadan redan vara skedd.

Inom flera andra yrken krävs specifik utbildning, uppdaterad kompetens och ibland även en licens. Det kan röra sig om piloter, fastighetsmäklare, ekonomiska rådgivare inom bankväsendet med mera.

Anledningen är att det inom det aktuella yrket krävs att personen är uppdaterad i utvecklingen vad avser ny lagstiftning, forskning etc. och att människor som anlitar dessa yrkespersoner ska kunna känna sig säkra på att personen innehar adekvat och modern kompetens inom området. Om personer inom dessa yrken inte längre är aktiva dras rätten/licensen in, ofta redan efter ett par år.

 

Inom sjukvården och inom läkemedelsbranschen sker, precis som inom många andra områden, en snabb och kontinuerlig utveckling av nya läkemedel, behandlingsmetoder osv.

För patienternas säkerhet borde därför lagstiftningen ses över och förskrivningsrätten jämställas med de olika former av licenskrav som finns inom flera andra yrkesområden där det kontrolleras att personen innehar en uppdaterad kompetens. Förskrivningsrätten av läkemedel bör alltså bli föremål för prövning för de läkare som inte längre arbetar inom sitt yrkesområde.

 

 

Gunilla Nordgren (M)