Motion till riksdagen
2015/16:1722
av Jesper Skalberg Karlsson och Ida Drougge (båda M)

Ridning som friskvård


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över möjligheterna till avdrag för ridning som friskvård och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Folkhälsan har varit ett centralt begrepp i svensk politik under många år. Det har mynnat ut i många politiska reformer av varierande slag och beskaffenhet. Ett av dessa är det så kallade friskvårdsbidraget som möjliggör för arbetsgivare att bidra med friskvårdsalternativ till sina anställda. Det kan handla om allt från yoga och fotboll till kampsport och bågskytte.

Ridning är dock en av de aktiviteter som Skatteverket inte definierar som motion och därför faller mellan stolarna. Detta trots att ridning har erkänt goda effekter för kropp och hälsa. Lägg därtill att Sverige är ett av de länder med flest hästar per capita i EU.

Det som gör ridningen så framgångsrik i just friskvårdssammanhang är att det kombinerar fysisk aktivitet med social kontakt, vilket är två framgångsfaktorer i rehabiliteringssyfte för människor med arbetsskador. Dessutom är ridning sedan länge ett gott alternativ i habilitering för funktionsnedsatta.

Ridning har flera goda effekter på människors hälsa. Trots detta är det inte möjligt att använda ridning som alternativ i friskvårdsbidraget. Detta är oförståeligt då det borde vara den anställda som själv bestämmer den friskvårdsaktivitet denne själv föredrar. Därför borde regeringen överväga att se över möjligheterna att jämställa ridning med andra former av friskvård så att friskvårdsbidrag kan ges även till de som rider.

 

 

Jesper Skalberg Karlsson (M)

Ida Drougge (M)