Motion till riksdagen
2015/16:1696
av Edward Riedl (M)

Infrastrukturen till Bromma flygplats


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur infrastrukturen och möjligheterna att använda sig av kollektiva färdmedel vid transport till och från Bromma flygplats kan utvecklas och stärkas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bromma flygplats är en av tio svenska flygplatser som ingår i det nationella basutbudet av flygplatser enligt regeringens beslut från 2009. Räknat i antal resenärer är Bromma flygplats Sveriges tredje största bakom Arlanda och Göteborg-Landvetter. Under 2014 uppgick antalet resande från Bromma flygplats till 2,38 miljoner. Det är den högsta noteringen under flygplatsens snart 80-åriga historia. 

 

Bromma flygplats utgör en viktig del i det samlade transportsystemet. Stockholm behöver goda flygförbindelser, såväl nationellt som internationellt. Det handlar om att knyta samman vårt lands olika regioner och väva samman Sverige med världen. I ett relativt glesbefolkat land som Sverige utgör flyget det enda realistiska alternativet för att fortsatt kunna bibehålla en god tillgänglighet för alla.

 

Under juli månad 2015 reste nästan 142 000 resenärer till eller från Bromma flygplats. Det är en ökning med 14 procent jämfört med samma period föregående år och nytt rekord för en julimånad. Då antalet resenärer blir fler ökar även efterfrågan på att snabbt och smidigt kunna ta sig till och från flygplatsen på marken. Infrastrukturen vid Bromma flygplats med omnejd samt de alternativen för att ta sig till och från Bromma flygplats bör stärkas ytterligare. Förbättrade kommunikationsmöjligheter mellan exempelvis Bromma flygplats och Stockholms city bör därmed prioriteras.

 

Edward Riedl (M)