Motion till riksdagen
2015/16:1694
av Edward Riedl (M)

Bromma flygplats


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att följa riksdagens beslut och avsluta det uppdrag som en förhandlingsperson tilldelades den 18 december 2014 för att utreda en avveckling av citynära flygplatser, inklusive Bromma flygplats, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den 18 december 2014 gav riksdagen ett tillkännagivande till regeringen om att inte tillsätta en förhandlingsperson för avveckling av citynära flygplatser. Trots detta valde regeringen att tillsätta en förhandlingsperson med uppdrag att undersöka möjligheterna att stänga Bromma flygplats. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 20 oktober 2016.

 

Regeringen har sedermera prickats av ett enigt konstitutionsutskott för tillsättandet av förhandlingspersonen. Kostnaden för förhandlingspersonen beräknas landa på runt fyra miljoner kronor. Detta är resurser som istället borde lagts på en satsning som inte tydligt strider mot vad en riksdagsmajoritet anser är önskvärt. Riksdagen är Sveriges högst beslutande organ, vilket är något som varje regering noga bör beakta.

 

Edward Riedl (M)