Motion till riksdagen
2015/16:1691
av Jessica Rosencrantz (M)

Utredning och planering för en östlig förbindelse


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fortsätta utreda och planera för en östlig förbindelse och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Östlig förbindelse är den sista delen som saknas för att färdigställa ringleden runt Stockholm. I dag är Stockholms innerstad drabbat av ett stort trafiktryck och miljökvalitetsnormer överskrids redan. All trafik genom staden innebär att även kollektivtrafiken har svårt att ta sig fram.

 

Östlig förbindelse är tänkt att sträcka sig från Ropsten i norr till Nacka i söder i Stockholm. Vägsträckan har planerats sedan 1990 och förbindelsen skulle förbättra både miljö och trafiksäkerhet samt bidra till fler jobb och ökad tillväxt. Stockholm är den enda huvudstaden i Europa som saknar eller inte är i färd med att bygga en ringled, trots ett minst lika stort behov som alla andra städer.

 

Huvudstaden är Sveriges starkaste tillväxtmotor med en daglig befolkningsökning på två fulla SL-bussar. Förstärkningar av vägnätet är en direkt nödvändighet för att upprätthålla god tillgänglighet och hög konkurrenskraft. Att minska den tid resenärer behöver sitta fast i bilköer är en vinst för både den enskilde och samhället i stort då miljöpåverkan reduceras.

 

Syftet med en ringled är att sammanbinda de norra och södra delarna av länet, och därigenom avlasta Essingeleden som går rakt genom innerstaden. Leden byggdes för 80 000 fordon per dygn, men är i dag trafikerad av cirka 160 000 fordon.

 

Förbifarten ska bli en drygt 21 kilometer lång väg runt Stockholm där största delen, cirka 18 kilometer, kommer att gå i tunnel. Den kommer att avlasta Essingeleden med ungefär 20 procent, enligt beräkningar från Trafikverket. Det är otillräckligt, och därför behövs även en östlig vägförbindelse.

 

Både den västliga Förbifart Stockholm och den östliga förbindelsen är sedan länge diskuterade och noga utredda investeringar, som skulle medföra positiva effekter för både tillväxten och miljön. Det är två av de viktigaste och mest angelägna satsningarna för en hållbar infrastruktur. Förbifart Stockholm är påbörjad. Med en östlig förbindelse skulle Stockholm äntligen få en riktig ringled liksom Europas övriga huvudstäder. Alliansregeringen avsatte i Sverigebygget två miljarder kronor för att utreda och påbörja arbetet kring Östlig förbindelse. Det är viktigt att den utredningen fortsätter för att så småningom leda till byggstart av ett för regionen och Sverige avgörande projekt.

 

 

Jessica Rosencrantz (M)