Motion till riksdagen
2015/16:1678
av Margareta B Kjellin (M)

ROT och RUT


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ROT- och RUT-avdragen inte ska försämras och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

ROT och RUT infördes 2007 av alliansregeringen och har efter det varit mycket populära bland svenska folket. En Sifo-undersökning från 2012 visade att sju av tio svenskar ville behålla avdragen. ROT- och RUT-avdragen har även gjort flera svarta jobb vita istället vilket betytt mindre fusk. Den nya rödgröna regeringen har dessvärre valt att försämra ROT-avdraget genom att minska på avdraget från 50 procent till 30 procent och genom att försämra avdraget på RUT.

 

Enligt en undersökning gjord av Företagarna så menade 49 procent av dess medlemmar att de sannolikt skulle vara tvungna att dra ner på antalet anställda på grund av försämringen av ROT och RUT. En femtedel svarade att de antagligen skulle vara tvungna att lägga ner sin verksamhet.

ROT- och RUT-avdragen har skapat tusentals nya jobb och gjort svarta jobba vita. Samtidigt har många som tidigare stod utan trygghet nu fått en riktig anställning och har nu rätt till sjukersättning och pensionsgrundande inkomst, och rätt till semester tack vare att svarta jobb blivit vita.

 

ROT och RUT har skapat flera jobb och gjort många jobb vita. Man skall också komma ihåg att ROT och RUT gjort det möjligt för många äldre att använda sig av tilläggstjänster såsom städning och trädgårdsarbete. ROT och RUT har även skapat en sektor för äldre att arbeta i och med så kallade veteranpooler.

 

Försämringen av ROT och RUT drabbar småföretagare och de enskilda konsumenterna. Försämringen kommer även att drabba hårt mot landsbygden och många småföretagare där som redan nu har det tufft. Av den anledningen bör ROT- och RUT-avdragen återställas och inte ytterligare försämras.

 

Margareta B Kjellin (M)