Motion till riksdagen
2015/16:1668
av Camilla Waltersson Grönvall och Sten Bergheden (båda M)

Privata arbetsförmedlingar i Sverige


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se möjligheterna med att öppna upp för privata arbetsförmedlingar i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Jobben är Moderaternas viktigaste fråga. Under alliansregeringens tid mellan 2006 och 2014 fick cirka 340 000 fler människor ett jobb att gå till.  Vi lyckades, tack vare vår ansvarfulla arbetsmarknadspolitik, lyfta människor ur ett utanförskap och in i ett sammanhang. Ett sammanhang som betyder lön, socialt umgänge och frihet. Tillsammans skapade vi mer resurser till allt det som är vårt gemensamma i samhället. Då växer ekonomin och Sverige blir starkare.

Dock, innan alliansen tillträdde regeringsmakten år 2006 försörjdes en av fem av staten genom sjukpenning, förtidspension, a-kassa, ersättning för arbetsmarknadsåtgärd eller socialbidrag. Nu ser utmaningarna annorlunda ut och vi ser nu hur en helt ny typ av utanförskap växer fram. Ett utanförskap som drabbar utrikesfödda och unga med svag utbildning särskilt hårt när de inte ges möjlighet till jobb. Det nya utanförskapet hindrar människors frihet och skapar otrygghet i vårt samhälle.

Vid sidan av att fortsatta investeringar för fler jobb måste även förmedlandet av jobb ses över. Idag är Arbetsförmedlingen Sveriges största förmedlare av arbeten. Dess uppdrag är att så effektivt som möjligt föra samman dem som söker personal med dem som söker jobb – att få till en bra matchning mellan sökande och arbetsgivare. Trots denna möjlighet att anställa väljer många av företagen i Sverige istället att rekrytera via andra kanaler än Arbetsförmedlingen.

 

Därför är det inte optimalt att enbart använda sig av Arbetsförmedlingen och att vara låst till en sådan aktör. Alla sätt som kan underlätta en bättre matchning mellan sökande och arbetsgivare måste uppmuntras ytterligare. Det finns redan flera kreativa entreprenörer och drivkrafter ute i samhället för detta ska kunna förverkligas. Men tyvärr finns det lagar och regler som sätter hinder för denna sorts idérikedom som skulle kunna förkorta tiden i arbetslöshet och utanförskap.

Till exempel i Storbritannien har de privata arbetsförmedlarna visat sig vara mycket effektiva när det gäller att hitta jobb åt dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Även i Australien finns det numera bara privata aktörer i ett etablerat valfrihetssystem.

Att möjliggöra valfrihet innebär en stor vinst för den enskilde arbetssökanden men även för de företag som söker medarbetare. Därför bör regeringen se över om privata arbetsförmedlingar kan bidra till att fler får jobb i Sverige.

 

Camilla Waltersson Grönvall (M)

Sten Bergheden (M)