Motion till riksdagen
2015/16:1663
av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Flaskhalsar längs E45


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att bygga bort s.k. flaskhalsar i trafiken för att på så sätt uppnå största möjliga nytta av gjorda infrastruktursatsningar och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sträckan Göta–Torpabron på E45 och behovet av att bygga bort dessa flaskhalsar och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att förenkla regelverket kring infrastrukturplanprocessen samt begränsa överklaganskretsen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett hållbart samhällsbyggande innebär bland annat att klimatpåverkan från transporter och energianvändning ska minska. Det är viktigt att klimatpåverkan inbegriper alla skeenden från planering och byggande.

Alliansregeringen hade goda ambitioner för utbyggnaden av vår infrastruktur. Under många år hade såväl underhåll som nysatsningar varit eftersatta och därför sjösattes bland annat det största infrastrukturpaketet i modern tid på 522 miljarder kronor, vilket presenterades i samband med infrastrukturpropositionen i oktober 2012. Dessa satsningar var viktiga av många skäl. Inte minst var de viktiga för att främja en hållbar tillväxt och sysselsättning. De var också viktiga för alla de trafiksäkerhetsmässiga förbättringar som nu sker. Slutligen inte minst viktigt var de för att arbeta med den miljöförbättrande påverkan som säkra och effektiva kommunikationer har.

Det är mot denna bakgrund ytterst olyckligt att effekten av flera viktiga satsningar som pågår runt omkring i vårt land minskar i och med att så kallade flaskhalsar har uppstått. Inte sällan rör det sig om ett eller flera vägavsnitt som inte färdigställs trots att de rimligen borde färdigställas för att uppnå så stor effekt som möjligt av en utbyggnad av en viss väg. Anledningen till den här typen av problematik varierar men det är inte helt ovanligt att de geotekniska lösningarna runt speciella områden är särskilt kostsamma.

Sådana exempel finns utmed den nya motorvägen E45 längs med Göta älv mellan Göteborg och Trollhättan, vid Torpabron och vid Göta. Färsk statistik visar en markant ökning (100 procent enligt Transportstyrelsen åren 2014–2015, t o m 27/9, i jämförelse med åren 2012–2013) av antalet olyckor vid de vägavsnitt då vägen smalnar från två filer till en och till mötande trafik. Lyckligtvis har inga olyckor ännu varit med dödlig utgång, men med såväl person- som materialskador och med dyra insatser som följd. Vägen har dessutom varit avstängd en längre tid vid flera av dessa incidenter.

Tack vare satsningen på motorväg och dubbelspårig järnväg finns nu helt nya förutsättningar för utveckling. Detta riskerar att delvis gå om intet om inte de två flaskhalsarna i Göta och vid Torpabron byggs in i övrig motorväg. Förutom de miljömässiga aspekterna så är de trafiksäkerhetsmässiga aspekterna också väl beaktningsvärda.

Planer som inte realiseras medför att flaskhalsar finns kvar, och det har en hämmande effekt på företagsetableringar och nysatsningar. Regeringen bör också se över möjligheterna att förenkla regelverket kring infrastrukturplanprocessen samt begränsa överklaganskretsen.

 

Camilla Waltersson Grönvall (M)