Sverigedemokraterna ser i dag en ojämlik vård inom tandvården och ser därför att en stärkning av patientens delaktighet och valfrihet inom tandvården kan bidra till en mer jämlik vård.
Patientlagen handlar primärt om grundläggande rättigheter för patienten, såsom information om diagnoser och behandling och rätten till en samtyckesprocess, varför vi ställer oss frågande till varför detta inte skulle gälla tandvården.
Sveriges Tandläkarförbund påpekade i sitt remissvar för proposition 2013/14:106 att eftersom tandvården är en komplex vårdform är det än viktigare att patientens ställning i tandvården tydliggörs och att vårdgivare och behandlare i tandvården får ett tydligt ansvar gentemot patienten när det gäller information, delaktighet, samtycke, val av behandlingsalternativ, rätten till förnyad medicinsk bedömning, möjligheten att lämna synpunkter och klagomål m.m.
Även ifall tandvården i sig skiljer sig från övriga sjukvården, genom finansiering, organisation och styrning, så ser vi munnen som en del av kroppen och menar därför att den kommande patientlagen även ska innefatta tandvård.
Per Ramhorn (SD) |
Carina Herrstedt (SD) |