Motion till riksdagen
2015/16:1625
av Olle Felten m.fl. (SD)

Skärpt straffskala för förfalskade parkeringstillstånd för handikappfordon


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en kraftig skärpning av straffet för användning av förfalskade parkeringstillstånd för handikappade och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under de senaste åren har det skett en kraftig ökning av missbruket av förfalskade parkeringstillstånd för funktionshindrade. Detta är en allvarlig utvecklig av flera skäl. Dels ingår detta beteende i en allmän trend som innebär att inställningen till rättssamhället och de normer som reglerar de allmänmänskliga samvaroreglerna luckras upp och bidrar till ett kallare och hårdare samhälle. Detta är allvarligt och samhället måste visa att vi står upp emot de som vill fuska sig till fördelar på bekostnad av de som har behov av olika slag.

 

Det handlar om skrupellösa personer som struntar i de samhällsregler som är till för att underlätta tillvaron för funktionshindrade. Problemet har uppmärksammats i media under sommaren 2015 och vissa åtgärder har kommit på tal för att skapa möjligheter att på ett enklare sätt beivra detta beteende. Bland annat har det föreslagits att ett rikstäckande register för beviljade parkeringstillstånd för handikappfordon skall inrättas. Detta är en bra utveckling men det krävs också en skärpning av straffskalan för att kunna beivra ett beteende som visar att de personer som lagt sig till med detsamma helt saknar förmåga eller vilja att följa samhällets spelregler i detta avseende.

För att komma tillrätta med det, för funktionshindrade, skadliga beteendet behöver sanktionerna mot de som agerar på detta sätt höjas kraftigt. Vid upprepade tillfällen av sådana övertramp på de funktionshindrades möjligheter att fungera i vardagen bör man införa ett maxstraff som innebär att det felparkerade fordonet förverkas, som en sista åtgärd. Då skulle vi sannolikt snabbt få bukt med problemet.

 

Regeringen bör med detta som utgångspunkt dels höja bötesbeloppet samt komplettera straffskalan för denna typ av överträdelse med en särskild straffsats för grovt olovligt utnyttjande av parkeringsplatser avsedda för handikappfordon som innebär att den felandes fordon kan förverkas.

 

Olle Felten (SD)

 

David Lång (SD)

Anna Hagwall (SD)