Motion till riksdagen
2015/16:1615
av Sten Bergheden (M)

Alkobommar och kontroll i alla gränshamnar för att stoppa olaglig trafik


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa alkobommar och kontroller i landets alla gränshamnar och gränsstationer för att stoppa drogpåverkade förare och olaglig yrkestrafik och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över om det kan avsättas mer resurser till gränskontrollerna för att stoppa den olagliga trafiken innan den kommer in i landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Transporterna mellan våra grannländer och mellan våra europeiska länder ökar och det är bra att transporterna fungerar väl och att vi kan köpa, sälja och frakta varor på ett smidigt sätt. Problemet är, när vissa företag och chaufförer struntar i regler och lagar, att det idag är mycket liten risk för dessa att bli ertappade. Det kan röra sig om alla tänkbara olagligheter som ren smuggling av olagliga varor som stöldgods, onyktra förare, förare utan körkort, stulna bilar, dåliga däck, dåliga bromsar, inga frakthandlingar, olaglig diesel m.m. Detta är en utveckling som måste stoppas eftersom det äventyrar vår trafiksäkerhet och kan slå ut laglig verksamhet. Det är välkommet att regeringen följer riksdagens tillkännagivande och utreder möjligheterna att införa permanenta alkobommar. Dock bör alkobommar, om möjligt, införas i alla gränshamnar i stället för ”i strategiskt utvalda hamnar” som regeringens förslag lyder. Det är också viktigt att man prioriterar och ser över möjligheten att skjuta till mer resurser till gränsövervakningen så att vi får fler och mer omfattande kontroller för att minska och begränsa den olagliga trafiken på våra vägar. Olaglig trafik ska stoppas innan den kommer in i landet.   

 

Sten Bergheden (M)