Motion till riksdagen
2015/16:1602
av Stefan Nilsson (MP)

Ökning av kapaciteten för att utreda familjehem för ensamkommande flyktingbarn


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utöka kapaciteten för att utreda familjehem för ensamkommande flyktingbarn och tillkännager detta för regeringen.

 

Bakgrund

De senaste veckornas starka engagemang för flyktingar har bl.a. visat sig i att det inkommit väldigt många ansökningar om att få bli familjehem för ensamkommande flyktingbarn. Många familjer står i kö för att ta hand om ett flyktingbarn. Problemet är att kommunerna inte har resurser att tillräckligt snabbt utreda och bedöma familjernas lämplighet.

Kravet att genomföra en mycket omfattande mängd utredningar av möjliga familjehem på kort tid ställer kommunerna inför en enorm utmaning. Det handlar inte bara om att hitta familjehem som är beredda och har möjlighet att ta hand om ett barn. Det handlar också om att kvaliteten på vistelsen i familjehem måste vara lika hög som den ska vara vid alla placeringar av socialt utsatta barn i familjehem. Varje fall av barn som placeras i ett icke lämpligt familjehem är oacceptabelt. Kvaliteten på alla utredningar måste vara av hög.

Förslag och motivering

I många kommuner finns brister på utredningskapacitet. En resurs för att snabbt kunna utöka utredningskapaciteten, som nu till stor del är outnyttjad, är relativt nyligen pensionerade socionomer och psykologer. Personer inom dessa professioner som under sitt arbetsliv arbetat med familjehemsplaceringar, familjebehandling och familjerådgivning har ofta den kunskap som behövs och möjlighet att snabbt gå in och göra utredningar av god kvalitet. Säkert skulle man möta ett stort gensvar om man vände sig till den här gruppen och erbjöd olika former av projekt- eller timanställningar.

Regeringen bör se över möjligheterna att på olika sätt stödja kommunernas arbete med att öka utredningskapaciteten, bl.a. genom tillvaratagande av den resurs som pensionerade socionomer och psykologer med relevant erfarenhet utgör.

 

 

Stefan Nilsson (MP)