Motion till riksdagen
2015/16:1595
av Jenny Petersson (M)

En levande landsbygd


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en handlingsplan med konkreta åtgärder för att stärka den svenska matproduktionen och för en fortsatt levande landsbygd och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Landsbygdsfrågorna är viktiga för ett levande Sverige. Sverige behöver både levande städer och en levande landsbygd i framtiden. Dagligen får vi rapporter om hur svenska mjölkbönder tvingas lägga ned verksamheten – hittills i år har 14 halländska mjölkgårdar lagts ner (LRF).

 

Problemet har uppmärksammats i åratal men det förefaller som om vi nu har nått en punkt där det är absolut nödvändigt att vända på alla stenar för att försöka bryta den negativa trenden.

 

Sverige ska inte sätta upp lagar och regler och införa avgifter som försvårar för de redan hårt konkurrensutsatta lantbruken som kämpar med likviditeten – det är därför viktigt att stoppa destruktiva kostnadshöjningar.

 

En kostnad som vänsterregeringen diskuterar och planerar är att återinföra handelsgödselskatten, något som skulle innebära en pålaga på 300 miljoner kronor per år för svenska lantbrukare. Det är också oroväckande att de rödgröna höjer skatterna på diesel och bensin vilket slår brett mot alla sorters transporter på landsbygden.

 

Även de rödgröna planerna på lastbilsskatt kommer att drabba både livsmedelsindustrin, skogsindustrin och andra verksamheter på landsbygden. Vi talar om 140 000 kronor per år och lastbil. Det är inte svårt att räkna ut vad det innebär för företagandet och jobben och i förlängningen landsbygdens utveckling.

 

Höjda skatter och avgifter är inte vägen till fler arbetstillfällen, vare sig i staden eller på landet och det bidrar inte till att skapa ett starkare Sverige. Det som behövs är enklare regler och sänkta kostnader. 

 

Sverige har ett bra djurskydd och en stark djurskyddslagstiftning. Sverige bör prioritera och arbeta med att inom EU höja kraven på djurskydd så att svenska bönder ska kunna konkurrera på lika villkor. Inte lagstifta eller utöka antalet djurskyddskontroller i Sverige som sedan lantbrukaren/bonden ska betala djurskyddsavgift för.

 

En annan viktig fråga att driva i EU är att gårdsstödet ska betalas ut tidigare. Därutöver måste regeringen se till att de svenska myndigheterna prioriterar, samt har resurser för, att betala ut gårdsstödet.

 

Det finns många goda anledningar att se över och snabbt återkomma med en handlingsplan med konkreta åtgärder för att stärka den svenska matproduktionen och för en fortsatt levande landsbygd, något som bör ges regeringen till känna.

 

Jenny Petersson (M)