Vårt lands naturresurser har stor betydelse för samhället och ekonomin. Inte minst gäller det basnäringarna gruv- och stenindustrin som med de förädlande stål- och metallverken omsätter en kvarts biljon kronor i vårt land. Som en följd av att nyttja dessa resurser har Sverige och de nordiska länderna av naturlighet utvecklat hög kompetens inom bergbyggnad tack vare den stabila berggrunden i Skandinavien. Svenska företag har utvecklat världsledande teknologier som blivit stora exportframgångar.
Allt mer av infrastrukturen byggs idag under mark. Det förutsätter därmed bred och gedigen kunskap om de geologiska förutsättningarna för att bygga på ett säkert miljömässigt och ekonomiskt hållbart sätt. Inte minst med hänsyn tagen till de förändringar som följer med klimatförändringarna, spelar geologikompetensen en helt avgörande roll.
Paradoxalt nog har geovetenskapen i Sverige generellt sett haft svag ställning inom grundskola och gymnasium. Inte minst jämfört med många andra länder i Europa och Nordamerika där ”Earth Sciences” är ett självklart ämne på skolschemat. Dock ej i Sverige där geologi är det enda stora naturvetenskapliga ämne som saknas på schemat inom grundskola och gymnasium. Det ingår endast som en del i ämnet naturkunskap och till viss del i ämnet geografi vilket hör hemma i det samhällsorienterande blocket.
Sverige och vår närmaste omvärld har många utmaningar framgent, såväl vad gäller infrastrukturprojekt som miljömässig långsiktig hållbarhet, där en i samhället bred och gedigen kunskap om geologi är en kvalificerad resurs som måste tas tillvara och utvecklas. För att nå en mer hållbar utveckling, borde därför ämnet ”geologi” beredas plats på schemat i såväl grundskolan som gymnasiet.
Hans Rothenberg (M) |
|