Motion till riksdagen
2015/16:1579
av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Kärnkraft och konsekvensen av en tidig avstängning av kärnkraftsel


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en konsekvensbeskrivning av den svenska industrins konkurrenskraft vid en förhastad stängning av svenska kärnkraftsreaktorer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alliansregeringens historiska energiuppgörelse har gett Sveriges elproducenter tydliga förutsättningar och konsumenter en säker elproduktion till konkurrenskraftiga priser.

Alliansens energipolitik har stått på tre ben: vattenkraft, kärnkraft och nya förnybara energikällor. Det är en solid grund som säkrar både dagens och framtidens elproduktion.

Energiöverenskommelsen understryker vikten av vattenkraft, öppnar upp för att byta ut de 10 befintliga kärnkraftsreaktorerna med nya, moderna och i grundkonstruktionen även säkrare än de vi har i dag och gett förutsättningar för att ny förnybar elproduktion har vuxit fram i en utsträckning som vi inte tidigare sett.

 

Resultatet av regeringens energipolitik är i tillägg till att vi har ett robust och effektivt elsystem att Sverige som det enda landet i EU redan i dag inte bara når upp till utan överträffar EU:s 2020-mål om minst 49 % förnybar el i systemet.

Vi har också genom en väl genomtänkt energipolitik säkrat el till konkurrenskraftiga priser för vår så viktiga svenska industri. För ett exportberoende land som Sverige är alla höjningar av produktionskostnaderna ett reellt hot mot företagen och jobbens fortsatta existens.

 

Nu ändras förutsättningarna för den svenska industrin genom att den rödgröna regeringens politik straffar ut basproduktion och subventionerar in volatil elproduktion.

Vi står inför ett mycket osäkert läge för vår viktiga basproduktion av el pga. låga elpriser, en höjning av effektskatten och aviserade politiskt motiverade höjda säkerhetskrav för kärnkraften står vi nu inför en situation där fyra av våra tio reaktorer kommer stängas ner inom få år. En elproduktion som behövs för att säkra vår basproduktion. Regeringen försöker kompensera detta med att subventionera in väderberoende el, men verkar glömt bort att sol- och vindel inte kan garantera el 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året.

 

På kort sikt effektbrist, på längre sikt höjda elpriser och försämrad svensk konkurrenskraft för vår industri kommer bli resultatet av denna illa genomtänkta politik. Företrädare för den svenska elintensiva industrin uttrycker stor oro, och befarar att vi snart står inför situationer med effektbrist. Stålindustrin påpekar att så lite som 0,1 sekunds avbrott leder till stora produktionsförluster. Minskad investeringsvilja och svenska jobb som försvinner utomlands kan mycket väl bli resultatet av en felriktad svensk energipolitik.

 

I opposition sa nuvarande näringsminister Michael Damberg vid flera tillfällen i riksdagens kammare att Socialdemokraterna aldrig kommer medverka till att skada den svenska industrins konkurrenskraft genom en förhastad stängning av kärnkraften. Även detta verkar nu vara ett av de rödgrönas svikna vallöften. Innan den rödgröna regeringens energipolitik resulterar i just en förhastad stängning av kärnkraften, bör därför regeringen ta fram en konsekvensbeskrivning av hur detta kommer påverka den svenska industrins konkurrenskraft och med det även våra svenska jobb.

 

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)