Sverige har en mycket rik flora och fauna. I vårt land finns olika naturtyper från fjäll i norr till kustmiljöer i söder. Djurlivet är omfattande. I Sverige finns också ett mycket stort naturintresse som tar sig uttryck i allt från allemansrätt och scouting till fågelskåderi och jakt. Det arbete människor på olika sätt lägger ned frivilligt är helt avgörande för den långsiktiga förvaltningen av djur och natur.
Vi har viktiga och stora rovdjursstammar i Sverige. Det är viktigt att förvaltningen av rovdjuren sköts långsiktigt och adaptivt samt sker i samspel med människor. Många gånger fungerar det väl, i andra delar finns mer att göra.
I delar av Sverige såsom Gävleborg, Västmanland, Dalarna, Värmland och Dalsland är trycket från rovdjuren högt. I en ansvarsfull förvaltning krävs en balans mellan intressen, bra koll på stammar, en tillit mellan människor och myndigheter såväl som att kunna använda möjligheter till både licensjakt och skyddsjakt. Det är särskilt tydligt för vargen.
En balans mellan rovdjur, bytesdjur och människor är avgörande för näringar som fårskötsel och jakt. En god kontroll på stammar grundlägger trygghet och trycker undan illegal jakt. Tillit skapas om viltvårdsdelegationer och länsstyrelser visar lyhördhet för behov av skyddsjakt på varg och insikten att licensjakt är en naturlig del av förvaltningen av varg eller andra arter. För att få en hållbar förvaltning av varg, och andra arter, på plats bör goda möjligheter till såväl licensjakt som skyddsjakt finnas. Exempelvis bör tiden för beslut om skyddsjakt kunna tas lättare och snabbare.
Lars Hjälmered (M) |
|