Motion till riksdagen
2015/16:1576
av Lars Hjälmered (M)

Längre och tyngre lastbilar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen skyndsamt ska återkomma till riksdagen med konkreta regelförändringar för att möjliggöra användningen av tyngre lastbilar med vikt upp till 74 ton och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda och återkomma med förslag om längre lastbilar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är ett land som är beroende av handel och transporter. En stor del av vår ekonomi är kopplad till import och export. Vårt land är stort och glest befolkat. Detta gör sammantaget att bra transporter är viktigare för Sverige än för många andra länder.

 

Transporter i Sverige och till och från andra länder går med olika transportslag och ofta med en kombination av transportslag. Före utlastningen av gods med ett fartyg i Göteborg kan godset ha transporterats med såväl tåg som lastbil.

 

Väl fungerande vägtransporter är helt avgörande för många företag och branscher. Exempelvis behövs lastbilen för att hämta timmer i skogen. Genom att tillåta tyngre lastbilar kan vi effektivisera transporterna på våra vägar. På så vis kan en och samma lastbil transportera mer och antalet lastbilar blir färre. Det leder till såväl minskade utsläpp som ökad trafiksäkerhet.

 

Att tillåta tyngre lastbilar med en vikt upp till 74 ton är fullt möjligt. Förslag finns framme och de är utredda, remitterade och klara. Riksdagen har dessutom beslutat att så ska ske. Det är därför rimligt att riksdagen riktar en uppmaning till regeringen att skyndsamt återkomma med nödvändiga regelförändringar för att möjliggöra användning av tyngre lastbilar med vikt upp till 74 ton.

 

En annan möjlighet för att effektivisera vägtransporterna är att tillåta längre lastbilar. Försök med längre ekipage har skett inom skogsindustrin med mycket gott resultat. På samma sätt sker försök med långa ekipage för omlastning mellan tåg och lager inom handeln i Västergötland. All erfarenhet visar på mycket gott resultat när det gäller minskad bränsleförbrukning och därmed bättre ekonomi liksom minskade utsläpp, utan att slitaget på vägnätet ökar. Längre lastbilar stärker således konkurrenskraften för svenska företag och för svensk ekonomi. Det är därför rimligt att regeringen ges uppdraget att utreda ett införande av längre lastbilar och återkomma till riksdagen med nödvändiga förslag.

 

Lars Hjälmered (M)