Motion till riksdagen
2015/16:1566
av Lars Hjälmered och Jessica Rosencrantz (båda M)

Självstyrande bilar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda och återkomma till riksdagen med nödvändiga förslag till lagändringar för att göra det möjligt att använda självstyrande bilar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Mobilitet är helt avgörande för att vi som människor ska få våra liv att gå ihop och för att få bra liv. Det handlar om att kunna åka till och från arbete och studier såväl som att kunna resa på semester eller att hälsa på släkt eller vänner. Ibland sker resan med buss, en annan gång med flyg och en tredje gång med en bil. Alla transportslag behövs och kompletterar varandra.

 

Inom fordonsutveckling tas nu rejäla kliv för att ta fram lösningar för framtiden. En stor del handlar om att minska bränsleförbrukning och utsläpp för att bidra till hållbara transporter. En annan viktig sak är utveckling inom säkerhet med olika former av både aktiva och passiva säkerhetssystem för att minska allvarliga skador och dödsfall i trafiken.

 

I Sverige pågår viktig forskning och utveckling av autonoma eller självstyrande fordon. Inom projektet ”Drive Me är tanken att ett 100-tal personer ska få möjlighet att på riktigt och i det vardagliga livet testa och använda självstyrande bilar. I ”Drive Sweden” utvecklas och forskas brett kring hur dessa självstyrande fordon på olika sätt kan komma att ändra alltifrån resemönster till stadsplanering. Uppslutningen från forskning, samhälle och näringsliv är stort bakom projekten.

 

Det står nu klart att lagstiftningen inte hängt med i fordonsutvecklingen. Konkret handlar det om att det i Sverige inte är tillåtet att använda självstyrande fordon i vanlig trafik. Transportstyrelsen har gjort en utredning av frågan men den löser inte alla utestående frågor. Inte heller har andra myndigheter eller regeringen sett till att lösa problemet. Det innebär alltså att viktiga, banbrytande forskningsprojekt äventyras om det inte blir tillåtet med självstyrande fordon. Riksdagen bör därför ge regeringen i uppdrag att utreda och återkomma snarast till riksdagen med nödvändiga lagändringar för att tillåta självstyrande fordon. Volvos testverksamhet är tänkt att starta 2017 och därför är det bråttom att snarast få juridiken på plats för att möjliggöra försöket.

 

Om Sverige ser till att tillåta självstyrande fordon och fullföljer de banbrytande forskningsprojekten läggs en grund för att såväl bidra till hållbara transporter som många affärsmöjligheter och jobb.

 

Lars Hjälmered (M)

Jessica Rosencrantz (M)