Motion till riksdagen
2015/16:1565
av Lars Hjälmered (M)

Sänkt bolagsskatt


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga möjligheten att sänka bolagsskatten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett bra företagsklimat som gör det enkelt och lönsamt att driva företag är grunden för en god välfärd. Klimatet för företag handlar om allt från utbildning och transporter till regelkrångel och möjligheter att exportera.

 

Ekonomin är allt mer globaliserad. Det ger möjligheter för ett handelsland som Sverige, men vi måste också vara uppmärksamma på den tilltagande konkurrensen från andra.

 

Sverige ska vara ett attraktivt land att lokalisera företag och förlägga investeringar. Jämte viktiga saker som en trygg energiförsörjning och bra villkor för transporter är en åtgärd för att säkra Sveriges attraktivitet att se över nivån på bolagsskatten. Alliansen sänkte bolagsskatten i två steg från 28 % till 22 %. Nivån lägger Sverige på en mer konkurrenskraftig nivå än tidigare. Samtidigt är det angeläget att också framåt se till att nivån på bolagsskatten ligger på en konkurrenskraftig nivå i jämförelse med konkurrentländer inom EU och OECD. Och det givetvis med beaktande av sunda statsfinanser.

 

Lars Hjälmered (M)