Motion till riksdagen
2015/16:1558
av Roger Richtoff och Mikael Jansson (båda SD)

Rekrytering i Luleå


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att åter starta ett rekryteringskontor i Luleå och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är allmänt känt att Försvarsmakten har stora svårigheter med att få nyrekryterade soldater att stanna kvar under längre tid i yrket. Det här är ett stort problem för förutsättningarna att bygga en hållbar personalförsörjning. Mycket har sagts om hur man ska få soldaterna att stanna längre, men en bidragande faktor till hållbarhet kan vara att underlätta inflödet av soldater, det vill säga att göra det lättare för ungdomar att ta steget att bli en del av Försvarsmakten. För att kunna underlätta det steget så behövs det rekryteringskontor över hela Sverige.

En plats där det tidigare har funnits rekryteringskontor är i Luleå. Det finns fortfarande ett behov av att kunna nå ungdomar i Norrland och uppmuntra dem att prova en anställning i försvaret, men för närvarande är kontoret stängt. Vid kontakt med Rekryteringsmyndigheten så visar det sig att det finns en plan inklusive kostnadsberäkning för hur ett rekryteringskontor i Luleå skulle kunna sättas upp. Vi är övertygade om att en sådan nystart – som skulle kunna genomföras till en i sammanhanget försumbar kostnad – skulle vara en förbättring av möjligheterna för att stärka försvarets personalförsörjning med ett inflöde av norrländsk ungdom. Vi föreslår därför att ett sådant rekryteringskontor – så kallad utflyttad prövning – startas i Luleå.

 

Roger Richtoff (SD)

Mikael Jansson (SD)