Motion till riksdagen
2015/16:1553
av Lars Hjälmered (M)

Grön gräddfil för näringslivet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om införandet av en grön gräddfil för näringslivet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har med rätta en hård och krävande miljölagstiftning. Företag som exempelvis vill starta en fabrik behöver visa sin miljöpåverkan och vad man gör för att minska sin påverkan. Det är bra. Dock är det ett problem att tiden det tar att gå från inlämnad ansökan är mycket lång, inte sällan i spannet 5 – 10 år. Dessutom upplever många en osäkerhet om utgången av en process. Långa handläggningstider och osäkra processer är negativt för möjligheterna till viktiga investeringar.

 

Om ett företag vill göra miljöförbättrande åtgärder behöver de i dag ofta söka om sina miljötillstånd. På samma sätt som för en ansökan om en ny verksamhet kan processen ta lång tid och kosta mycket pengar – trots att det varken handlar om att producera mer eller att generera mer utsläpp. Byråkratin sätter således käppar i hjulen för många företag vars avsikt är att förbättra miljön. I praktiken kan det handla om saker som att minska sin klimatpåverkan och energianvändning genom att byta bränsle.

 

Det rimliga vore att den som vill genomföra miljöförbättrande åtgärder premieras. Därför bör företag som vill göra miljöförbättrande åtgärder få en ”gräddfil” i tillståndshanteringen, en snabb hantering som gör att förbättringar snabbt och smidigt kommer på plats.

 

Lars Hjälmered (M)