Trä är det enda riktigt förnyelsebara byggnadsmaterialet. Enligt Sveriges Träbyggnadskansli så växer det upp motsvarande två femvåningshus per minut i Sveriges skogar. När träden växer så andas de in koldioxid och andas ut syre. Trä är därför en kolsänka, och när man använder trä så bidrar man till att hämma växthuseffekten vilket inte är fallet med andra material så som betong, plast eller stål.
När man bygger med trä för utomhus måste det skyddas. Vanligtvis med färg eller så kallat konstruktionstekniskt träskydd som skyddar mot fukt. I många fall är detta inte tillräckligt varför man måste använda ett träskyddsmedel, t ex impregnering med kopparmedel som ger det välbekanta gröna virket.
Användningen av träskyddsmedel är omgärdat av en mängd lagar och regler som grundar sig på EU:s biocidförordning (528/2012). Tillsyns- och godkännandemyndighet i Sverige är Kemikalieinspektionen. Processen för att få ett träskyddsmedel godkänt enligt biocidförordningen kräver god dokumentation och forskningsinsatser vilket också är tidskrävande då livscykelanalyser, jämförande utvärderingar gentemot alternativa material och socioekonomiska studier ska göras. Godkännanden kan ges för fem- eller tioårsperioder varefter en ny godkännandeprocess startas igen.
Dagens träskyddsmedel är betydligt mer miljövänliga än tidigare alternativ och Sverige ligger långt fram i utvecklingen på området. Sett ur ett livscykelperspektiv är de samlade miljövinsterna större med att använda impregnerat trä som håller i 25--30 år, än att byta ut oimpregnerat trä vart femte år. De samlade emissionerna som produktion och transport medför med det sistnämnda alternativet överstiger vida att nyttja impregnerat trä från början. Därtill kommer de ekonomiska fördelarna över ett livscykelperspektiv.
Träskyddsmedel regleras av EU-gemensamma bestämmelser om biocidprodukter. Som ett komplement till de officiella bestämmelserna finns det i de nordiska länderna ett frivilligt certifieringssystem (NTR) för impregnerat trä. Certifieringen innebär bland annat att träskyddsmedlets inträngningsdjup kontrolleras med kemisk analys.
Det råder för närvarande osäkerhet inom impregneringsnäringen om dess framtida förutsättningar. Utöver de processer som pågår på EU-nivå kommer signaler om att eventuellt införa separata beskattningar på nationell nivå. Rådande osäkerhet inför vad som komma skall leder till att man inom branschen avvaktar med såväl nyinvesteringar som anställningar, vilket är till men för bransch och samhället i stort. Därför bör regeringen avvakta processerna på EU-nivå och dessförinnan inte landsätta separata nationella beskattningar eller regeländringar vad gäller träimpregneringspreparat och istället verka för långsiktiga och internationellt relevanta spelregler.
Hans Rothenberg (M) |
|