Motion till riksdagen
2015/16:1549
av Lars Hjälmered (M)

Minskad brottslighet för en ökad trygghet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag till skärpt vapenlagstiftning, skärpt straff för organiserad brottslighet samt ett förenklat informationsutbyte mellan myndigheter som arbetar mot gängbrottslighet, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Brottslighet kränker människor frihet och rätt till sin egendom. Brottslighet kan aldrig tolereras. För att komma åt brottslighet och för att öka tryggheten i samhället finns både ett samhällsansvar och ett enskilt ansvar.

 

Vi måste som människor ta ett ansvar i vår egen vardag. Det kan handla om att hjälpa en människa som utsätts för ett brott eller att delta i en grann- eller båtsamverkan, såväl som att ta ansvar för studier och arbete. Att lyckas i skolan och att kunna försörja sig ger framtidstro. För att vi som människor ska ta vårt ansvar krävs ett samhällskontrakt, en visshet om att samhället reagerar om eller när ett brott begås.

 

De senaste åren har en serie av viktiga reformer beslutats av riksdagen, på förslag av alliansen, som lägger en grund för ökad trygghet. Fler poliser, skärpta straff för flera brott och särskilda satsningar på grov och organiserad brottslighet är exempel på det.

 

Det är dock viktigt att arbetet fortsätter med att bekämpa grov och organiserad brottslighet. För att komma åt bland annat den gängbrottslighet som finns i flera städer krävs flera lagändringar. Det är rimligt att skärpa vapenlagstiftningen, att skärpa straffen för organiserad brottslighet och att göra det enklare för myndigheter som arbetar mot gäng att dela information. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med förslag på skärpta straff och enklare informationsdelning enligt ovan. Det bör ges regeringen tillkänna.

 

Lars Hjälmered (M)