Motion till riksdagen
2015/16:1546
av Lars Hjälmered (M)

Nya migrationsregler som underlättar företagande och investeringar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över migrationsreglerna för att underlätta för fler talangfulla personer att söka sig till Sverige för att starta företag och investera pengar, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är ett öppet och handelsberoende land. Handel står för hälften av vår ekonomi. För många företag är det naturligt att handla med andra, inte minst då vår egen hemmamarknad är för begränsad. Handeln har tjänat Sverige väl och bidragit till företag, jobb, tillväxt och i förlängningen vårt välstånd. Sverige har med öppenhet gett talangfulla personer en chans att studera, arbeta eller forska i Sverige liksom att starta företag eller investera pengar.

 

Sverige har idag i stora stycken bra regler för arbetskraftsinvandring. Inom Europa kan vi röra oss fritt för arbeta eller studera. Vi ger människor från länder utanför Europa goda chanser att komma till Sverige för att arbeta eller forska.

 

Ett område där det finns mer saker att göra är för personer som vill komma till Sverige för att starta företag eller investera pengar. Reglerna för dessa utomeuropeiska personer är både krångliga och tidsödande. Risken med detta är att Sverige ratas som förstahandsval och att vi därmed förlorar lovande personer med viktiga investeringar.

 

I korthet kan svårigheterna sammanfattas med att det finns problem för den person som ansöker om visum för att investera eller starta företag i Sverige. De möts idag av otydliga kriterier och en handläggning som kan ta mycket lång tid. Detta kan jämföras med situationen i konkurrentländer som England, Irland och Kanada. I dessa länder finns enkla, tydliga krav för att uppfylla kraven för att få ett visum, vanligen krav på en minsta summa pengar som måste investeras. England och Irland garanterar dessutom att en ansökan är behandlad inom fyra veckor. Det är rimligt att en visumansökan inte ska ta längre tid i Sverige än i våra konkurrentländer. Dessutom bör kriterierna för att i detta sammanhang få visum kunna bli tydligare.

 

Mot denna bakgrund bör regeringen se över möjligheterna att göra en översyn av migrationsreglerna för att underlätta för att fler lovande personer söker sig till Sverige för att starta företag och investera pengar.

 

Lars Hjälmered (M)