Motion till riksdagen
2015/16:1542
av Hans Rothenberg (M)

Försäkringsvillkor för företagare 55 plus


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över tidsgränsen avseende möjligheten att ändra karensvillkor för företagare som fyllt 55 år, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om möjligheten att uppdra åt Försäkringskassan och andra i sammanhanget relevanta myndigheter att i god tid uppmärksamma företagare på villkorsförändringar som berör deras verksamhet, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många människor som passerat 50-årsdagen märker att deras attraktivitet på arbetsmarknaden minskar. Möjligheten att få en anställning är betydligt svårare med stigande ålder och erfarenhet. För många blir alternativet att starta egen firma och driva verksamhet som företagare. Något som i grunden ska ses som positivt. Det finns dock vissa faktorer vad gäller sociala försäkringar som seniora företagare måste vara uppmärksamma på.

 

Alliansregeringen införde en flexibel modell för företagare att själva kunna välja karenstid i sin sjukförsäkring. Nuvarande regler om karens vid sjukskrivning innebär möjlighet att kunna välja både korta och långa karenstider, allt mellan 1 och 90 dagar. Skälet till att många väljer långa karenstider är att det minskar sjukförsäkringsavgiften.

 

Den som driver egen firma, har fyllt femtio år och har valt lång karenstid hos Försäkringskassan har dock all anledning att vara uppmärksam på att fundera på att byta till kortare karens. Problem kan nämligen uppstå för företagaren i samband med 55-årsdagen. Efter den dagen går det inte att ändra till en kortare karenstid. Den som till exempel har 14 eller 30 dagars karenstid får därefter aldrig byta till en kortare karenstid, till exempel sju dagar eller en dag. Får man samma symptom eller sjukdom efter att du har beviljats kortare karens så gäller fortfarande den gamla, längre karenstiden. Därtill kommer att den som fyllt 55 år, driver eget och vill ändra sin karenstid även måste uppge för Försäkringskassan dels vilka sjukdomar man haft under de senaste två åren, dels vilka sjukdomar man varit hemma för under de två senaste åren.

 

Många ensam- och fåmansföretagare är inte fullt medvetna om denna knivskarpa gräns i försäkringssystemet och missar därför att göra angelägna förändringar i sina villkor. Det är god sannolikhet att det därtill finns andra liknande tidsgränser som berör företagarens personliga villkor. Därför borde Försäkringskassan och i sammanhanget andra relevanta myndigheter ha som rutin att i god tid innan specifika tidsgränser träder i kraft, tydligt uppmärksamma företagaren om läget för att därmed ge denne rimlig möjlighet att ändra sina villkor. Detta torde innebära att obehagliga överraskningar för 55 plus-företagare kan undvikas.

 

Hans Rothenberg (M)