Slutbetänkandet om Strålsäkerhetsutredningen har förslag om sammansättningen av de lokala säkerhetsnämnderna vid de kärntekniska anläggningarna.
De lokala säkerhetsnämnderna är sammansatta av lokala politiker från det geografiska området som utgör beredskapszon vid respektive kärnteknisk anläggning. Respektive kommun nominerar personer och regeringen tillsätter nämnden.
Nämnderna öppnas upp för andra aktörer
Slutbetänkandet föreslår att sammansättningen av de lokala säkerhetsnämnderna ändras så att representanter för intresseorganisationer, t ex miljöorganisationer ska kunna nomineras till nämnderna. Detta skapar en uppenbar risk att nämnderna kan utvecklas till plattformar för olika sakpolitiska intresseorganisationer där frågan om ja eller nej till kärnkraft står i centrum.
I en representativ demokrati är det allmänhetens ombud, de förtroendevalda, som är beslutsfattarna. Miljöorganisationerna har inte den rollen och kan därför inte heller ställas till svars för besluten. Detta är viktigt att framhålla när nu insynsnämnderna också föeslås få ett utvecklat och förstärkt uppdrag.
Istället förordas en ordning som innebär att allmänheten och lokala miljöorganisationer ska bjudas in till vissa öppna möten så att möjlighet finns att ställa frågor kring säkerhet och beredskap.
Antal ledamöter
Vidare föreslås en minskning av antalet ledamöter från nuvarande maximalt 13 till högst 9 ledamöter. När det gäller antalet ledamöter bör man beakta att de geografiska förhållandena skiljer sig mellan de olika nämnderna. En del kommuner har flera grannkommuner som berörs liksom grannregioner. Denna breda förankring försvåras när antalet ledamöter minskas. Antalet ledamöter i nämnderna bör kunna vara olika till antalet beroende på dessa förhållanden. Lämpligen anges antalet ledamöter till lägst nio och högst tretton.
Jörgen Warborn (M) |
|