Motion till riksdagen
2015/16:1539
av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Säkrad kärnkraftskompetens


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Energimyndigheten bör få i uppdrag att stödja relevant forskning inom kärnkraftsområdet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör se till så att relevanta utbildningar inom kärnkraftsområdet finns för att säkra kompetensen inom kärnkraftsproduktionen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges elproduktion står i dag på tre ben: vattenkraft, kärnkraft och nya förnybara energikällor. Ett säkert energisystem förutsätter att det finns kompetens och forskning som säkrar dagens och framtidens behov.

 

Kärnkraften står i dag för ungefär 40 % av den svenska elförsörjningen. Efter att ha levt under avvecklingshot öppnade alliansregeringen för nya investeringar i kärnkraften. De senaste åren har också sett stora renoveringar och moderniseringar. Detta har varit viktigt inte bara ur produktions- utan även ur säkerhetssynpunkt. Våra nyaste reaktorer kan leverera el flera år framöver.

 

Nu har den rödgröna regeringen skickat signaler om att kärnkraften inte är önskvärd i det svenska elsystemet, och under det senaste halvåret har flera besked kommit om att ett antal reaktorer ska avvecklas.

 

Detta får i sin tur reaktioner hos de lärosäten som utbildar kärnkraftskompetens och forskning inom kärnkraftsområdet blir mindre intressant.

 

Oavsett vilken inställning man har till kärnkraft, så bör det faktum att kärnkraften på något sett kommer att finnas kvar i vårt samhälle i flera generationer vara odiskutabelt. De nya reaktorerna kommer förhoppningsvis att fortsätta producera el och de äldre fasas ut. Gemensamt för båda de producerande reaktorerna och de som fasas ut är att behovet för kärnkraftskompetens kvarstår.

 

Statens Strålskyddsmyndighet ansvarar i dag för att säkerheten på våra reaktorer är av absolut högsta kvalitet. Även denna myndighet är beroende av kompetens för att bibehålla den nivå som krävs.

 

För att säkra att vi även i framtiden, både inom produktion och i en eventuell avvecklingsfas har tillgång till den kompetens som krävs, bör staten ta ett större ansvar för att tillgodose utbildning och stödja relevant forskning till förmån för kärnkraftssäkerheten.

 

Energimyndigheten är i dag den myndighet som stödjer och arbetar för svensk energiforskning. Energimyndigheten bör därför få i uppdrag att stödja relevant forskning inom kärnkraftsområdet.

 

Regeringen bör också se till så att relevanta utbildningar inom kärnkraftsområdet finns för att säkra kompetensen inom den kärnkraftsproduktionen, oavsett om det handlar om en säker elproduktion eller för att säkra en trygg utfasning av äldre reaktorer.

 

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)