Motion till riksdagen
2015/16:1534
av Anders Hansson (M)

Införandet av tillståndsplikt för befattning med cannabisfrön


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa en tillståndsplikt för företag eller personer som befattar sig med cannabisfröer i syfte att motverka s.k. hemmaodlingar av cannabis, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Förekomsten av narkotika inom Sverige verkar tyvärr öka. Trots ökade beslag av såväl Tullverket som Polisen verkar cannabis vara mer tillgängligt än någonsin för våra invånare. Ungdomar är en speciellt utsatt grupp och effekterna av ett långvarigt nyttjande av cannabis kan ge stora skador i både ungdomarnas fysiska och psykiska utveckling.

Enligt uppgift har den inhemska produktionen av cannabis ökat markant i Sverige. Tidigare var många langare nödgade att åka utomlands för att köpa cannabis och sedan transportera detta tillbaka till Sverige. Idag avslöjar polisen tämligen regelbundet s.k. hemmaodlingar av cannabis. Fröna till cannabisplantorna har köpts via nätet och detta är tyvärr i nuläget lagligt. För att kunna förhindra inköp av cannabisfrön måste polisen grunda sin bevisning på att inköpare haft uppsåt att starta en odling. Detta är i många fall synnerligen svårt att bevisa.

Jag anser att vi måste få till en lagändring som gör att försäljning, köp och innehav av cannabisfrön anses vara nog för att döma en person för narkotikabrott. De företag som är i behov av att kunna importera och kultivera fröerna skall självfallet kunna ansöka om tillstånd för import och bearbetning.

 

 

Anders Hansson (M)