Motion till riksdagen
2015/16:1533
av Krister Hammarbergh och Beatrice Ask (båda M)

Polisen och det trafikövervakande arbetet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att säkerställa kompetensen för polisens trafikövervakande arbete och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Polisen utgör en viktig del av det samlade trafiksäkerhetsarbetet. Kontroll av felaktiga beteenden och trafikfarliga fordon har betydelse för att få ner antalet olyckor på våra vägar. Det gäller såväl personbilstrafiken som den tunga buss- och lastbilstrafiken.

 

Trafikövervakningsarbetet har också andra fördelar än det rena trafiksäkerhetsarbetet då annan brottslighet ofta uppdagas under kontrollerna.

 

Det polisiära arbetet med trafikövervakning kräver en omfattande teknisk yrkeskompetens utöver den rent polisiära kompetensen– i synnerhet vad gäller tunga fordon såsom bussar och lastfordon. Kunskaper om lastning, tekniska system, kör- och vilotider är exempel på krav för att kontrollen ska få en önskad effekt.

 

De senaste åren har antalet anställda som har speciell kompetens om tung trafik minskat inom polisen. Antalet anställda som har slutat, framförallt på grund av pensionering, har helt enkelt varit fler än de som har nyrekryterats. Det finns säkert många olika orsaker till detta – men oavsett vad dessa är så måste Polisen upprätthålla tillräcklig kompetens för att kunna klara trafiksäkerhetsarbetet.

 

Alliansregeringen skapade en möjlighet för Polisen att kunna anställa och ge vissa polisiära befogenheter till människor med rätt civil yrkesbakgrund. Det är viktigt att Polisen använder sig av den möjligheten likaväl som att man ser till att få utbildade poliser till att söka sig till dessa uppgifter.

 

Det är väsentligt att regeringen tillser att landets myndigheter upprätthåller tillräcklig kompetens för att kunna lösa sina lagstadgade skyldigheter. Det gäller naturligtvis även arbetet med trafiksäkerhet.

 

 

Krister Hammarbergh (M)

Beatrice Ask (M)