Motion till riksdagen
2015/16:1531
av Caroline Helmersson Olsson m.fl. (S)

Fortsatt statligt ägande av Mälsåkers slott


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att behålla Mälsåkers slott i statlig ägo och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Mälsåkers slott är ett av Sveriges ståtligaste barockslott, vackert beläget på Selaön i Mälaren, ungefär en timmes bilfärd från Stockholm. Dess spännande historia sträcker sig ända från medeltiden, över den stora omgestaltningen av Nicodemus Tessin på 1600-talet, mångårigt ägande av familjen Fersen och den förödande branden 1945 som närapå slukade de övre våningarna. Det köptes 1943 av den norska exilregeringen i London och under täckmanteln ”polisutbildning” användes slottet till att utbilda tusentals norska infanterisoldater, mitt under brinnande världskrig och trots att Sverige var neutralt. År 1951 skänktes slottet till Kungliga Vetenskapsakademien och sedan 1956 förvaltas det av Riksantikvarieämbetet.

Slottet är en utmaning för hantverkare och konservatorer – och är idag ett omtyckt utflyktsmål. Sommartid är slottet öppet för besökare med visningar, utställningar, kafé och konserter.

Under 1990-talet utfördes en intensiv restaurering för att sätta slottet i stånd efter de vatten- och frostskador som slottet fick vid branden 1945. Idag är ungefär hälften av slottet restaurerat. Vad som ska hända i framtiden med det till hälften renoverade Tessinslottet Mälsåker är minst sagt ovisst.

Många av fastigheterna är fornlämningar och skyddas enligt kulturminneslagen, men det finns ett antal byggnader som har sådana kulturhistoriska värden att de bör skyddas som statliga byggnadsminnen.

Riksantikvarieämbetet, som förvaltar fastigheten, ser helst att staten kvarstår som ägare. Förutom till visningar och publika evenemang skulle slottet kunna användas för andra ändamål. Riksantikvarieämbetet skulle vilja göra Mälsåker till ett internationellt kunskaps- och utbildningscentrum för konservering och restaurering av gamla byggnader.

Mälsåkers slott är med sin historia ett viktigt kulturarv. Slottets närhet till Gripsholms slott och ett, förhoppningsvis, uppbyggt Grafikens hus i Mariefred gör det till ett viktigt komplement i den sörmländska besöksnäringen och är därmed en viktig pusselbit för Sörmland som slottslän. Besöksnäringen är en viktig tillväxtmotor för Sörmland – och Sverige.

Det vore mycket olyckligt om inte Mälsåkers slott togs till vara. För att inte förlora de värden som slottet har bör regeringen se över möjligheterna att det även fortsättningsvis kvarstår i statlig ägo.

 

Caroline Helmersson Olsson (S)

 

Fredrik Olovsson (S)

Hans Ekström (S)

Sara Karlsson (S)