Motion till riksdagen
2015/16:1530
av Suzanne Svensson och Peter Jeppsson (båda S)

Marin energi


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga möjligheterna att förbättra förutsättningarna för marin energiteknik och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Behovet av förnybar energi är stort och växande i takt med att klimatproblemen blir allt allvarligare. Behoven av hållbar energi ökar också i takt med att allt fler länder går mot ett modernare och mer energikrävande levnadssätt. Detta är ett växande område som också innebär stora möjligheter till jobb och utveckling för den som ligger i framkant.

 

Marin energiteknik är ett av dessa växande områden som är tämligen outnyttjad idag. Energi kan hämtas från vågor, strömmar, tidvatten, osmos och temperaturskillnader. Svenska företag arbetar främst med vågkraft och tidvatten. När vi pratar om förnybara energikällor är det viktigt att det finns flera olika källor att använda eftersom de har olika produktionsmönster. Vindkraften förutsätter t.ex. att det blåser, och efter blåsten kommer vågor och dyningar som jämnar ut ett mindre uttag ur vindkraften då vinden avtar.

 

Sverige har tyvärr ganska ringa möjligheter att utvinna själva energin då vi inte har tidvatten och dessutom har relativt begränsad utvinningsbar vågenergiresurs på ca 15 TWh. Globalt sett uppskattas däremot den marina energin kunna ge 240 GWh runt 2050 varav cirka 75 procent kommer från vågkraft. Det skulle motsvara en marknad på 470 miljarder EUR, skapa 1,2 miljoner jobb och minska koldioxidutsläppen med 1 miljard ton koldioxid.

 

Idag konkurrerar bolagen i ME (Marin Energi)- sektorn med varandra vad gäller intresse och stöd från kraftbolag, systemintegratörer, testcenter m.m. Det är samtidigt uppenbart att företagen har gemensamma intressen som motiverar bildandet av en branschorganisation som representerar bolagen i definierade frågor.  Det är även viktigt att staten tar ett ansvar för att samordna de insatser som görs då det i allra högsta grad är ett nationellt intresse både att vi kan utveckla fler alternativ för att klara den gröna energiomställningen men även för att ta vara på den potential som finns till jobb och utveckling i branschen Marin Energi. Detta kan ske genom att Energimyndigheten stöttar forskning, utveckling och kommersialisering av de svenska SME bolagens marina energitekniker. Det handlar även om att se över vad som krävs för att göra vågkraftsutbyggnad i Sverige mer attraktivt samt att stötta svensk export inom området.

 

Suzanne Svensson (S)

Peter Jeppsson (S)