Motion till riksdagen
2015/16:1518
av Per-Arne Håkansson m.fl. (S)

Skatteregler för ideella föreningar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om förenklade regler för föreningslivet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över beloppsgränserna för arbetsgivaravgifter, skatteavdrag och kontrolluppgifter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De flesta ideella föreningar utgörs av små föreningar där huvuddelen av arbetet utförs ideellt eller med högst symboliska ersättningar. Många föreningar har det svårt att rekrytera ledare och styrelseledamöter. Ett särskilt tryck finns på kassörerna eftersom de ideella föreningarna även måste deklarera och hålla rätt på skattelagstiftningen. Vid fel faller ansvaret särskilt tungt på kassören, och skulle inte en förening beviljas ansvarsfrihet så öppnas dörren för skadeståndsanspråk gentemot hela styrelsen.

Det pratas ofta om regelförenklingar för småföretag och småföretagare. Vi borde ha en motsvarande diskussion om föreningslivet och då främst de ideella föreningarna. När man studerar vilka olika beloppsgränser som gäller för deklarationsskyldighet, arbetsgivaravgifter, kontrolluppgifter mm så förefaller dessa löjligt låga. Genom att höja dessa belopp kunde kanske fler ideella föreningar undantas från betungande administrativa uppgifter som försvårar kassörs- och styrelserekryteringar.

Jag går inte in på allt det som gäller då man på Skatteverkets hemsida tar del om vad som skattemässigt gäller för ideella föreningar utan pekar nedan på de mest uppenbara förenklingar som behövs.

 

Arbetsgivaravgifter

”Har föreningen anställda ska föreningen betala arbetsgivaravgifter och göra avdrag för preliminär skatt för de anställda. Detta gäller även när föreningen betalar medlemmar för arbete som de utfört, till exempel arvode till kassör eller ordförande.

Arbetsgivaravgift ska betalas på summan av lön, ersättning och förmåner om värdet tillsammans uppgår till 1 000 kronor eller mer för mottagaren under året.”

Detta belopp borde kunna övervägas.

 

Skatteavdrag

”Föreningar som betalar ut kontant ersättning för arbete till mottagare som har A-skatt ska göra skatteavdrag vid utbetalningen om den utbetalda ersättningen är 1 000 kronor eller mer. Det spelar ingen roll om ersättningen är betalningsmottagarens huvud- eller sidoinkomst. Förening som betalar ut semesterersättningar ska också göra skatteavdrag, oavsett vad betalningsmottagaren har för skattsedel.

Föreningar som betalar ut ränta och utdelning ska också göra skatteavdrag om den uppgår till 100 kronor eller mer. Observera att du måste dra av skatt på räntor och utdelningar oavsett vilken skattsedel betalningsmottagaren har!”

Frågan är om inte dessa låga ersättningsbelopp borde höjas.

 

Kontrolluppgifter

”Kontrolluppgift ska lämnas enligt lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter. I första hand ska arbetsgivare lämna kontrolluppgifter för den som har fått lön, arvode eller andra ersättningar och förmåner som är skattepliktig inkomst av tjänst.

Föreningen ska dessutom lämna kontrolluppgift på ersättning för utfört arbete som är inkomst av näringsverksamhet för mottagaren, om den endast har A-skattsedel. Det kan innebära att ni i vissa fall ska lämna kontrolluppgift för en juridisk person. Om mottagaren har F-skatt med villkor (FA-skatt) ska ni lämna kontrolluppgift om mottagaren inte skriftligen hänvisar till F-skattsedeln.

Föreningen ska lämna kontrolluppgift om det sammanlagda värdet av ersättningar och förmåner till en person är 100 kr eller mer för hela året. Om ni har dragit skatt på ersättningen ska ni lämna kontrolluppgift oavsett hur stor ersättningen är.”

Att avkräva kontrolluppgifter på så låga belopp som hundra kronor är lite märkligt. Kontrolluppgiftskravet bör samordnas med beloppsgräns för beskattning.

 

Deklarationsskyldighet

”Ideella föreningar lämnar Inkomstdeklaration 3, vilken består av särskild självdeklaration och särskild uppgift. När deklarationen ska lämnas in beror på vilket räkenskapsår din förening har.

Särskild självdeklaration (sidorna 1 och 2 och i förekommande fall räkenskapsschema, SKV 2003a, och övriga deklarationsbilagor) ska lämnas av

Särskild uppgift (sidan 4), i vilken redogörelse lämnas för den skattefria verksamheten, ska lämnas av allmännyttig ideell förening som är inskränkt skattskyldig.”

På deklarationsområdet förefaller behovet av förenklingar särskilt stort, beloppsgränserna borde höjas avsevärt för att befria föreningar från onödig administration.

Att förenkla för det ideella föreningslivet skulle också förenkla för Skatteverket, frigjorda administrativa resurser kunde inriktas mot skattefusk och ekonomisk brottslighet. Förekomsten av medvetet skattefusk med stora brottsvinster torde vara litet inom föreningslivet. Möjligen bidrar ovanstående rigorösa byråkrati till detta.

Regeringen måste se över regelbördan för föreningslivet. Inte minst gäller detta beloppsgränserna för arbetsgivaravgifter, skatteavdrag, kontrolluppgifter och deklarationsskyldighet.

 

Per-Arne Håkansson (S)

 

Niklas Karlsson (S)

Monica Haider (S)