Motion till riksdagen
2015/16:1516
av Linus Sköld m.fl. (S)

Öppettider och strategi för ungdomsmottagningarnas verksamhet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur ungdomsmottagningarna kan hållas tillgängliga för ungdomar i behov av dem också under sommarmånaderna och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur en nationell strategi för ungdomsmottagningarnas verksamhet kan förverkligas och omfatta studiebesök och utbyggt samarbete med grundskolan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alla unga personer ska ha tillgång till en ungdomsmottagning inom rimligt avstånd under hela året. Ungdomsmottagningar runt om i vårt land praktiserar sin verksamhet på väldigt olika sätt. Ett flertal ungdomsmottagningar stänger en period under sommaren. Anledningen är att personalen ska få semester. Några få mottagningar stänger ner hela sommaren, men de flesta som stänger gör det i två till fyra veckor. Ett fåtal mottagningar kommer att ha öppet hela sommaren utan begränsade öppettider eller reducerad personalstyrka.

Behovet av ungdomsmottagningar är kanske som störst just på sommaren. Sommaren är perioden då ungdomar uppger att de har mest sex, enligt en undersökning på preventivmedel.nu. Där uppger också 24 procent att de inte använder något preventivmedel. På nio år har antalet fall av klamydia mer än fördubblats enligt Smittskyddsinstitutet (1999 rapporterades 16 710 fall jämfört med 42 002 fall 2008). Sedan 1999 rapporteras de flesta fallen av klamydia under tidig höst, kanske en konsekvens av en aktiv sommar med många sexuella kontakter utan skydd. Enligt Smittskyddsinstitutet ökade gonorré och syfilis mest bland ungdomar under 2008. Dessutom ökar det trycket på de öppna klinikerna när andra mottagningar stänger. Telefonsamtalen blir fler och väntetiderna längre.

Ungdomsmottagningarna verkar också väldigt olika runt om i landet och det kan i vissa fall vara motiverat utifrån lokala förutsättningar. Men en nationell strategi behövs för att säkerställa en likvärdig kvalitet på ungdomsmottagningarnas verksamheter.

Det är rimligt att tänka sig att ungdomsmottagningarnas förebyggande arbete kunde bli ännu bättre om upplysningen till ungdomar om ungdomsmottagningens tillgänglighet, syfte och verksamhet gjordes obligatorisk. Det bästa sättet att genomföra en sådan obligatorisk upplysning på är att ungdomsmottagningarna tar emot skolor på studiebesök, att de själva besöker skolor och att de verkar för ett närmare samarbete med grundskolan. I upplysningen behöver det även ingå att ungdomsmottagningen finns för både tjejer och killar.

 

Linus Sköld (S)

 

Veronica Lindholm (S)

Björn Wiechel (S)

Hanna Westerén (S)

Johanna Haraldsson (S)

Lawen Redar (S)

Roza Güclü Hedin (S)

Teres Lindberg (S)

Teresa Carvalho (S)