Motion till riksdagen
2015/16:1515
av Caroline Helmersson Olsson och Hans Ekström (båda S)

Underlättande av bortförandet av övergivna båtar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att ändra regelverket så att kommuner eller andra offentliga aktörer får rätt att föra bort övergivna båtar, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga införande av ett båtregister och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Nedskräpande båtar som ingen gör anspråk på eller som inte utgör ett hinder eller fara för sjöfarten får inte flyttas av kommuner eller annan offentlig aktör. Detta innebär att båtar som övergivits förfaller och riskerar att börja läcka eller orsaka annan negativ miljöpåverkan. Problemet med nedskräpande båtar väntas öka eftersom antalet uttjänta båtar förväntas öka kraftigt. Genom att ge kommunerna möjlighet att omhänderta dessa kan problemen undvikas. Ett införande av båtregister skulle underlätta utkrävandet av ägaransvar då man enklare kan spåra ägaren.

För att underlätta bortförandet av övergivna båtar bör riksdagen se över möjligheten att förändra regelverket så att kommuner eller annan offentlig aktör äger denna rätt. Samt att överväga införandet av ett båtregister.

 

Caroline Helmersson Olsson (S)

Hans Ekström (S)