Motion till riksdagen
2015/16:1513
av Azadeh Rojhan Gustafsson och Teres Lindberg (båda S)

Behovet av nya riktlinjer för behandling av graviditetsrelaterad bäckensmärta


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av nya riktlinjer för behandling av graviditetsrelaterad bäckensmärta och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under en graviditet ökar rörligheten i kroppens alla leder, främst i bäckenet då det ska kunna vidgas under förlossningen.  Denna överrörlighet leder till smärtor i bäckenet, korsryggen, ljumskarna, höfterna, på skinkorna, baksidan av låren och över blygdbenet. Denna åkomma kallas för foglossning eller bäckensmärta.

Det är en stor andel kvinnor som drabbas av denna åkomma under graviditeten som kan ge upphov till besvär långt efter att graviditeten är över, i vissa fall flera år. Det råder ett stort mörkertal kring hur utbrett problemet är. Det finns siffror på att 10 procent av de gravida kvinnorna drabbas men också siffror som hävdar att det kan förekomma hos varannan gravid kvinna.

Många kvinnor som har sökt vård för foglossning vittnar om svårigheterna med att få hjälp och att det är svårt att bli tagen på allvar. Några av anledningarna till detta är att det saknas tillräckligt med forskning om bäckensmärtor i samband med graviditet samt att kompetensen bland vårdpersonal varierar.

Många gånger kan kvinnor få motstridiga råd om hur smärtorna kan lindras och det finns lite information om hur t.ex. naprapatbehandling eller kiropraktik hjälper i behandlingen av foglossning.

 

Kvinnor som lider av foglossning kan många gånger bli tvungna att sjukskriva sig under en längre tid då smärtorna kan göra det svårt att utföra det dagliga arbetet. Detta är ett större problem för kvinnor som jobbar inom yrken där kroppsarbete förekommer mycket, som till exempel inom vård och omsorg. Förutom det lidande som smärtan orsakar kan det alltså även vara en ekonomisk påfrestning att behöva vara sjukskriven under en längre tid av graviditeten. Något som drabbar både arbetstagare och arbetsgivare.

Regeringen har aviserat att sjukvård måste bli mer jämlik och jämställd och att fokus på kvinnors hälsa måste öka. Kvalitén på förlossningsvården i Sverige har också varit väldigt omdebatterad under de senaste åren där vi ser att förlossningsskador och komplikation i samband med förlossning är vanligt förekommande. 

Det är viktigt att kvinnor får rätt vård och stöd även under graviditeten för att skapa en trygghet och ett förtroende för vårdpersonalen som kan bäras med till förlossningen och därmed också ha påverkan på förlossningsförloppet. 

Ännu ett steg i att göra sjukvården mer jämställd är att se de kvinnospecifika sjukdomarna och åkommorna och säkerställa att det finns tydliga riktlinjer för hur dessa behandlas. Problemen med graviditetsrelaterad bäckensmärta, foglossning, är en sådan åkomma som drabbar många kvinnor hårt och där det idag saknas riktlinjer.

 

Azadeh Rojhan Gustafsson (S)

Teres Lindberg (S)