Motion till riksdagen
2015/16:1509
av Leif Nysmed och Teres Lindberg (båda S)

Översyn av arbetsvillkor för arbetstagare från tredjeländer


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en helhetsöversyn av villkor för arbetstagare från tredjeländer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ett stort antal människor utanför EU kommer till Sverige för att arbeta inom yrken där det råder arbetsbrist. Dessa personer sitter i en mycket utsatt situation genom att deras rätt till att få vistas i Sverige hänger ihop med den anställning de har i företaget. I och med deras begränsade och många fall obefintliga kännedom om svensk arbetsrätt eller om den svenska modellen så blir dessa personer hårt utnyttjade, då dessa upplever ett konkret hot om att få lämna Sverige om anställningen avslutas. Vi ser också en handel med arbetstillstånd till Sverige från länder som exempelvis Syrien, då detta är en snabbare och säkrare väg att ta sig till Sverige.

Det finns ett behov av arbetskraft från tredjeland i en hel del branscher, men systemet måste ha kontrollfunktioner för hindra att människor utnyttjas, dels för att hindra att löne- och villkorsdumpning på svensk arbetsmarknad ska ske, dels för att förhindra att olaglig handel med arbetstillstånd fortgår.

Arbetserbjudandet bör göras juridiskt bindande, för att säkerställa att arbetet utförs på samma villkor som för svensk arbetskraft. Press nedåt på löner och villkor ska stoppas genom att arbetskraftsinvandringen tar hänsyn till utvecklingen på arbetsmarknaden. Lönekonkurrens nedåt och villkorsdumpning måste få ett stopp. Ett system med förhandskontroller och efterkontroller med kännbara sanktioner mot arbetsgivare bör införas.

 

Leif Nysmed (S)

Teres Lindberg (S)